DOLAR

32,5695

0.16%
EURO

34,8774

0.6%
ALTIN(gr)

2.430,06

-0,10%
BİST 100

%
Milyonlarca Kişinin Hakkı! Kıdem Tazminatı!

Milyonlarca Kişinin Hakkı! Kıdem Tazminatı!

Çalışan herkes bir gün emekli olmayı hayal ediyor. Bir diğer düşünülen konu ise kıdem tazminatı hakkı. Kıdem tazminatı zaman zaman siyasi otoriteler tarafından kurcalansa da, tüm çalışanların doğal hakkıdır. Belirli şartları taşıyan çalışanlar, bu hakkı elde edebiliyor. Ancak bilgi eksiklikleri bu tazminatın kullanılmasını zorlaştırıyor. İşte kıdem tazminatı koşulları ve çalışanların hakları. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:55
Milyonlarca Kişinin Hakkı! Kıdem Tazminatı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstifa Edersem Kıdem Tazminatımı Alabilir miyim?

Çalıştığı işinden istifa edip ayrılırken kıdem tazminatı almak mümkün. Şartları bilmek çok önemli. İstifa edip tazminat alabilmek adına farklı şartlar oluşmak zorunda. Mevcut çalışma koşullarında kıdem tazminatı almak için işverenin çalışanı işten çıkarmış olması da gerekir.

1999 öncesi çalışanlar 3600 gün prim, 15 yıl hizmet süresini tamamlayıp, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyordu. Fakat sonrasında yapılan değişiklikler ile bu şartlar değiştirildi.

08.09.1999 ile 30.04.2008 tarihi arasında sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınlar için, 4500 prim günü, 25 yıl hizmet süresi ve 58 yaşına tabi olarak emeklilik hakkı kazanabiliyor. Erkekler ise 4500 prim günü, 25 yıl hizmet süresi ve 60 yaşına tabi olarak emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Çalışan kişi haklı sebepler ile işinden istifa etmek durumunda kalmış ise Kıdem Tazminatı hakkı kazanıyor.

Nedir bu haklı sebepler,

  • Sağlık Sebepleri ; çalışma şartlarından doğan bir sebeple işçi sağlığının bozulması sebebiyle işten ayrılma
  • Ahlak Ve İyi niyet Kurallarına Uymayan Haller; işçinin mobbing ile istifaya zorlanması, baskı uygulanması, ücret ödenmemesi, gerekli sigorta primlerinin ödenmemesi,
  • Zorlayıcı Sebepler; erkek çalışan iççin askerlik, kadın çalışan için evlilik gibi sebeplerden ötürü işten ayrılma durumu,
  • Yıllık izinlerinin kullandırılmaması, resmi ve dini bayramlarda zorlama ile çalıştırılmak gibi durumlarda çalışan, tazminat hakkını talep ederek işten ayrılabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP