Milyonlarca Yeni Mezun Merakla Bekliyor! KYK Borçları Ertelenecek Mi? Yapılandırılacak Mı?

Milyonlarca Yeni Mezun Merakla Bekliyor! KYK Borçları Ertelenecek Mi? Yapılandırılacak Mı?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, milyonlarca öğrenci ve yeni mezunun merakla beklediği sorunun cevabı ne olacak? Torba yasada ki maddeyle birlikte şimdilik KYK borçlarının silinmeyeceği, sadece indirime gidilebileceği veya ödemenin ertelenebileceği öngörülmekte. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:09
Milyonlarca Yeni Mezun Merakla Bekliyor! KYK Borçları Ertelenecek Mi? Yapılandırılacak Mı?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

KYK Borcu Nedir?

Kredi ve Yurtlar Kurumunun (KYK); tüm vatandaşlara öğrenimlerini tamamlayana kadar ödediği para öğrenim kredisidir. Öğrenci bu parayı geri ödemeli olarak alır ve öğrenim süresini tamamladıktan 2 yıl sonra KYK borcunu ödeme si gerekir. Öğrenim kredisi borcu nu ödemeyen vatandaşlar hakkında yasal işlem başlatılır ve bu sancılı bir süreçtir.

TBMM’ye Kanun Teklifi Sunuldu!

Antalya milletvekili Çetin Osman Budak, öğrencilerin öğrenim kredisi borçları hakkında TBMM’ye kanun teklifi sundu. Vekil Budak konuyla alakalı olarak; üç işsizden birinin genç olduğunu, üniversite mezunu işsiz sayısının yüzbinleri aştığını belirtti. Öğrenim kredisi borcu bulunan vatandaşlar her gün haciz korkusuyla yaşamakta. TÜİK’in Mart ayı verilerinde 15-24 yaş grubu için net işsizlik oranı %24,6 istihdam oranı ise %27,4 olarak açıklandı. 10 senedir öğrenim kredisi alan ve gelir yetersizliği sebebiyle borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 5 milyonu geçmiş bulunuyor. Borcunu ödeyemeyen 5 milyonun içinde ki 279 binden fazla vatandaş haciz korkusuyla yaşamakta.

KYK Borçlarını Yapılandırmak Mümkün Hale Geliyor!

Zamanla biriken, KYK öğrenim kredisi borcunu tek seferde kapatmak zorunda değilsiniz. Yapılandırma adıyla KYK borçlarını taksitlendirmek mümkün hale geliyor! Üniversiteden mezun olmuş kişi öğrenim kredisi borcunu taksite böldürebilecek ve düzenletebilecek. KYK öğrenim kredisini taksitlendirmek isteyen kişi; Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden veya Vergi Dairesine nüfus cüzdanı ile giderek işlemini tamamlayabilir.

Öğrenim Kredisi Yapılandırması Hakkında

KYK öğrenim kredisi yapılandırması ile alakalı olarak çok önemli detaylar bulunmaktadır. Yapılandırma sadece 6, 9, 12, 18 aylık olarak yapılabilir ve vatandaş kredi borcunu 2 ayda bir kere ödeyebilmektedir. Vergi Dairesinden veya internet sitesi üzerinden yapılmış olan yapılandırma anlaşmasının geçerli olması için ilk iki taksit ödenmelidir. Aksi takdirde yapılandırma anlaşması bozulmuş ve geçersiz olur. Yapılandırmayı yaptıracak olan kişinin, bu uygulamadan gelir durumuna ve para akışına göre yararlanması gerekmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP