DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Mustafa Latif Topbaş ALBARAKA TÜRK Hissedarlığından Çıkıyor Mu? Yabancı Neden Alıyor?
  • Finans 365
  • Borsa
  • Mustafa Latif Topbaş ALBARAKA TÜRK Hissedarlığından Çıkıyor Mu? Yabancı Neden Alıyor?

Mustafa Latif Topbaş ALBARAKA TÜRK Hissedarlığından Çıkıyor Mu? Yabancı Neden Alıyor?

Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, 1985 yılında faaliyete başlamıştır. 35 yıllık faaliyetleri süresince pek çok ödül alarak ve toplam 230 şubeye ulaşarak faizsiz katılım bankacılığı faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir. Mustafa Latif Topbaş hisse satarken yabancı yatırımcıların hisse alımı dikkat çekiyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:04
Mustafa Latif Topbaş ALBARAKA TÜRK Hissedarlığından Çıkıyor Mu? Yabancı Neden Alıyor?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka Türk, 1985 yılında faaliyete başlamıştır. 35 yıllık faaliyetleri süresince pek çok ödül alarak ve toplam 230 şubeye ulaşarak faizsiz katılım bankacılığı faaliyetlerini başarıyla sürdürmektedir.

Bankanın ortaklık yapısı şöyledir;

Albaraka Türk, kurucusu Şeyh Salih Abdullah Kamil’in vefat haberini 20.05.2020 tarihinde kamuoyuna duyurdu. Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Albaraka Bankacılık Grubu kurucusu Şeyh Salih Abdullah Kamil 79 yaşında hayata veda etti. İslami bankacılığın mimarı olan Şeyh Salih Abdullah Kamil, iş adamı kimliğinin yanı sıra büyük bir girişimci ve hayırseverdi.

Suudi Arabistan merkezli çok uluslu Dallah Al-Baraka Holding’in yanı sıra Albaraka Bankacılık Grubu (ABG) başkanı ve kurucusu olan Şeyh Salih Abdullah Kamil, 19 Mayıs Salı günü sabaha karşı hayatını kaybetti. Albaraka Türk’ün de sermayedarı arasında yer alan Şeyh Salih Abdullah Kamil, 79 yaşındaydı.

İslami bankacılığın mimarı olan ve finans sektöründe kalıcı izler bırakan Şeyh Salih; vizyon, risk alma ve sağlam dinî duyguları hep birlikte özümsemiş Müslüman iş adamı ve hayırsever bir insandı.

İslami bankacılığının gelişiminde ve büyük yol kat etmesine öncülük eden Şeyh Salih, bu uğurda büyük mücadeleler vermiş ve çok önemli atılımlarda bulunmuştur. Çeşitli İslami finansal kurumlar kuran, araştırma merkezleri açan ve geleneksel olarak düzenlenen yüksek itibarlı sempozyumlara liderlik eden Şeyh Salih, önemli katkılarıyla İslami bankacılık ve finans sektöründe kalıcı izler bırakmıştır.

Hayata geçirdiği sayısız girişimlerle sektörün temel taşlarını oluşturmuş ve bugün katılım bankacılığının küresel düzeye erişmesini sağlayan Şeyh Salih, Albaraka Türk’ün de sermayedarları arasında olan Albaraka Bankacılık Grubu (ABG) ile bugün dünya üzerinde çeşitli ülkelerde İslami bankacılığın kurulmasını, gelişmesini sağlamış ve bu konuda büyük yatırımlarda bulunmuştur.

Suudi Arabistan’daki en başarılı iş adamlarından biri olarak kabul edilen Şeyh Salih, finans sektörü dışında da oldukça faal yatırımlarda bulunmuş, dünya ekonomisine sayısız katkılar sağlamıştır.

Ticaret, gayrimenkul, inşaat, sağlık ve medya gibi farklı alanlarda birçok başarıya imza atan Şeyh Salih, aynı zamanda İslami Ticaret ve Sanayi Odası (Islamic Chamber of Commerce and Industry) ve İslami Bankalar ve Finansal Kurumlar Genel Konseyi (CIBAFI) gibi bir dizi örgütün başkanlığını yürütmüş, birçok Sosyal Destek ve Yardımlaşma kurum ve kuruluşlarının yönetimlerinde de aktif olarak görev almıştır.

Bu vefat haberinden yaklaşık iki hafta sonra 04.06.2020 tarihinde yerli ortaklardan Mustafa Latif Topbaş, sahip olduğu Albaraka Türk hisseleri ile ilgili MKK’ ya başvurdu. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan açıklamaya göre;

Mustafa Latif Topbaş Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde 43 milyon 499 bin 999 TL nominal tutarlı Albaraka Türk Katılım Bankası A.S. pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvuru yaptı.

Bu başvurudan bir hafta sonra da tarih 12.06.2020 Albaraka Türk’ ten ortaklık yapısına ilişkin bir basın açıklaması geldi;

Bankamızın ana ortaklarından Albaraka Bankacılık Grubu müteveffa başkanı ve hissedarımız Şeyh Salih Abdullah Kamil’in vefatı sonrası kendisine ait bankamız payları oğlu Abdullah Salih Kamil’e intikal etmiştir. Albaraka Bankacılık Grubu yeni başkanı Abdullah Salih Kamil, bankamız ile paylaştığı mesajında yeni dönemde babasının Albaraka Türk ile ilgili büyüme ve gelişme vizyonunu paylaştığını, kurumumuza, hissedarlarımıza, müşterilerimize, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize ve ilgili diğer tüm kişi ve kurumlara karşı bağ ve sorumluluklarında hiçbir değişiklik olmaksızın devam edeceğini beyan etmiştir. Bu vesile ile, bahse konu gelişme sonrasında gerek ana ortağımız Albaraka Bankacılık Grubu, gerekse Topbaş Ailesi gibi ilk ortaklarımız da dahil olmak üzere ortaklık yapımızda bir değişiklik olmadığını ve bu yönde halihazırda bir planımızın bulunmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız.

Ancak bu basın açıklamasının gelmesinden bir gün önce kurucu ortak Topbaş’ ın hisseleri satılabilir statüsüne dönüşmüş ve Bizim Menkul Değerler A.Ş. nin takasına dahil olmuştur.

Gelelim bundan sonraki süreçteki detaylara, bu tarihten itibaren Albaraka Türk hisse senedinde Bizim Menkul tarafından gerçekleştirilen satışlara

Mustafa Latif Topbaş’ın sahip olduğu 43 milyon 499 bin 999 lot hissesini borsada satılabilir statüye dönüştürdükten sonra Bizim Menkul’ den çıkan 31 milyonluk bu satış ve karşılığında yoğun miktarlı olarak karşılıyan Tera Yatırım olması, alıcının satıcıyı biliyormuş izlenimini vermekte. Eğer durum böyle ise de ; karşılanmayı bekleyen 13 milyon lot daha kalmış demektir. Bakalım bu işlem ne zaman ve alıcısı hangi kurum tarafından gerçekleştirilecek.

Son zamanlarda Albaraka hisselerinde yabancı alımları dikkatleri çekiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP