NATO görüşmeleri sonrası altın ve dolarda hareketlilik! Golden cross geliyor mu?
  • Finans 365
  • Döviz
  • NATO görüşmeleri sonrası altın ve dolarda hareketlilik! Golden cross geliyor mu?

NATO görüşmeleri sonrası altın ve dolarda hareketlilik! Golden cross geliyor mu?

Dolar ve altın yükselir mi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkemizi temsilen katıldığı NATO zirvesi sona erdi. NATO zirvesi sonrası dolar ve altın fiyatlarında hareketlilikler yaşanıyor. Piyasa yaşanan bu yükselişler sonrası olumsuz bir şeyler mi var acaba sorusunu sormaya başladı. Peki bu yükselişlerin arka planında ne var? Dolar ve altın yükselecek mi? Uzmanların son altın ve dolar yorumları neler? İşte detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:28
NATO görüşmeleri sonrası altın ve dolarda hareketlilik! Golden cross geliyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar ve altın yükselir mi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemizi temsilen katıldığı NATO zirvesi sona erdi. NATO zirvesi sonrası dolar ve altın fiyatlarında hareketlilikler yaşanıyor. Piyasa yaşanan bu yükselişler sonrası olumsuz bir şeyler mi var acaba sorusunu sormaya başladı. Peki bu yükselişlerin arka planında ne var? Dolar ve altın yükselecek mi? Uzmanların son altın ve dolar yorumları neler? İşte detaylar.

Hızlı hareketlilikler gözlenen piyasalarda son durumu INFO Yatırım uzmanlarının değerlendirmesi eşliğinde sizler için derledik.

EURUSD

Piyasalar Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya’dan gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre Almanya’da Mayıs ayında tüketici fiyatları endeksi aylık bazda yüzde 0.5 olarak beklentilere paralel olarak gerçekleşti. Böylelikle Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 2.5 oldu. Dolar kanadına baktığımızda ise ABD kanadından gelen önemli ekonomik veriler izlendi. Açıklamaya göre Mayıs ayında ABD kanadında perakende satışlar bir önceki aya kıyasla yüzde 1.3 daralma gerçekleştirdi. Haftanın üçüncü işlem gününde ise günün en önemli ekonomik gelişmesi FED toplantısı olarak öne çıkıyor. Dün başlayan toplantı bugün son bulacak ve FED TSİ 21:00’da faiz oranı kararını açıklayacak. Beklentiler FED’in yıl içerisinde faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde. Fakat varlık alımları konusundaki olası açıklamalar küresel bazda hareketliliği artıracaktır. Genel beklenti FED’in büyük oranda güvercin bir tonda olacağı yönünde ağırlık kazanmış durumda. Karar ardından 21:30’da FED Başkanı Powell bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu sebeple karar ve ardından gerçekleşecek basın toplantısı ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.21641 – 1.22185 – 1.22656 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.20944 – 1.20532 – 1.20200 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler ardından USDTRY paritesi yeni haftaya da bu hareketleri yakın fiyatlamalar ile başladı. Özellikle Çin ile gerçekleştirilen swap anlaşması TL kanadında bir miktar iyimserlikler yaşanmasına neden oldu. Diğer yandan hafta içerisinde NATO zirvesini takip etti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Ek olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Merkezi Yönetim Bütçesi verisi takip edildi. Açıklamaya göre merkezi yönetim bütçesi Mayıs ayında 13.4 milyar TL açık verdi. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasaların gündemi FED toplantısında olacak. FED’in para politikası kurulu toplantısı bugün sona erecek ve 21:00’da FED faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalar herhangi bir faiz değişikliği beklemiyor. Ve genel kanı FED’in güvercin tonunu koruyacağı yönünde. Ardından 21:30’da FED Başkanı Powell basın toplantısı düzenleyecek. Haftanın üçüncü işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.61143 – 8.65046 – 8.71154 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8.50283 – 8.41629 – 8.36623 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın

Piyasaların bugün gözü kulağı ABD kanadında FED’ın para politikası kurulu toplantısında olacak. Fakat onun öncesinde ABD kanadından gelen ekonomik veriler takip edildi. Fed’in açıkladığı verilere göre ABD’de fabrika üretimi Mayıs ayında yüzde 0.9 artış gösterdi. Sanayi üretimi ise yüzde 0.8 yükseldi. Diğer yandan yine ABD’de perakende satışlar Mayıs ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1.3 oranında daralma gösterdi. FED bugün TSİ 21:00’da kararını açıklayacak. Piyasalar 2023 yılından önce FED’in faizleri artıracağını beklemiyor. Fakat varlık alımları konusunda yetkililerin düşünceleri ve açıklamaları yakından takip edilecek. Genel kanı Ağustos yada Eylül gibi Fed’in varlık alım programını küçültmeye başlayabileceği yönünde. Bu sebeple karar ve ardından 21:30’da yapılacak olan basın toplantısı küresel bazda hareketliliği oldukça artıracaktır. Bunun öncesinde ise 15:30’da açıklanacak olan İnşaat İzinleri bir diğer takip edilecek ekonomik veri olarak karşımıza çıkıyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1870.10 – 1882.45 – 1890.87 seviyeleri direnç noktaları olarak; gevşemelerde ise 1852.26 – 1843.84 – 1830.31 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Uzmanlar ons altında yeni rekor seviyelerin görülebileceği konusunda yatırımcıları uyarıyorlar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP