Ölüm Yardımı (Cenaze Ödeneği) Ne Kadar? 2021 Yardım Nasıl Alınır?

Ölüm Yardımı (Cenaze Ödeneği) Ne Kadar? 2021 Yardım Nasıl Alınır?

2021 yılı ölüm yardımı ne kadar? Cenaze ödeneği nasıl alınır? Cenaze dolayısıyla yapılan maddi yardımı almak için gerekli şartlar neler? İşte ölüm yardımı ve cenaze ödeneği ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:00
Ölüm Yardımı (Cenaze Ödeneği) Ne Kadar? 2021 Yardım Nasıl Alınır?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Cenaze yardımı ülkemizde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında verilen ve sadece bir defaya mahsus olan bir ödenektir. Ölmüş kişinin en yakınları tarafından yapılacak olan başvuru neticesinde ödenmesi kesinleşen ölüm yardımı ödemeleri birinci dereceden yakınlara teslim edilmektedir. Ölen kişinin masraflarının giderilmesi ve mezarlık hizmetlerinden daha kolay bir şekilde faydalanılması için bu yardım verilmektedir. Bu yardımdan faydalanılabilmesi için birtakım şartlara uygun olmak gerekmektedir. Alınacak olan bu yardım sayesinde cenaze sahipleri, maddi anlamda sıkıntı çekmeden defin işlemlerini kolay ve rahat bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Uzun yıllardır verilen bu yardım ödeneği günümüzde de verilmeye devam edilmektedir.

Ölüm Yardımı Alabilmek İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Ölüm yardım şartları Bakanlık tarafından belirlenmiştir. Bu şartlara sahip olunup olunmadığı yine bu kurum tarafından detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu ödemelerden faydalanılabilmesi için gerekli olan şartlar şunlardır;

  • SGK kapsamında bir işte çalışmak ve bu kurumdan emekli olmuş olmak,
  • İş kazasına maruz kalarak yaşamını yitirmek,
  • İş göremezlik raporu almış olup malulen emekli maaşı almış olmak,
  • Yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış olmak,
  • Mesleğini icra ederken meslek hastalığına yakalanmış olmak,
  • Ölüm sigortası primi ödemiş olmak gerekmektedir.

Bu şartlara sahip olan herkes ölüm yardımı almaya hak kazanmaktadır. Yapılan yardım peşin olarak ödenmektedir. Yardımla için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezine yardım alacak yakının bizzat başvurması gerekmektedir. Cenaze için yardım almaya hak kazanılıp kazanılmadığı e-devlet üzerinden de öğrenilebilmektedir.

Ölüm Yardımı Kimlere Ödenmektedir?

Cenaze yardımı ödeme işlemi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından yapılmaktadır. Bu ödemeyi alabilmek için defin işlemlerini yönettiğinize dair yazılı bir belgeye sahip olmanız gerekmektedir. Ölen kişi eğer evli ise genel olarak eşi ve çocuklarına ödeme yapılmaktadır. Eğer ölen kişi evli değil ise annesi, babası, kardeşi veya akrabalarına yardım verilmektedir. Ölen kişi kimsesiz ise veya herhangi bir kurumda çalışmış ise buralara teslim edilmektedir. Bu yardımları alan kişiler ölüm yardımı aldıklarını ve bu yardımla yaptıkları işlemleri detaylı bir şekilde belgeleyip ilgili kuruma iletmelidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP