DOLAR

32,3381

0.17%
EURO

35,1934

-0.01%
ALTIN(gr)

2.244,36

0,05%
BİST 100

%
Oruç Tutan Çalışanlar Yemek Ücretlerini Nakit Alabilir Mi?
  • Finans 365
  • Finans
  • Oruç Tutan Çalışanlar Yemek Ücretlerini Nakit Alabilir Mi?

Oruç Tutan Çalışanlar Yemek Ücretlerini Nakit Alabilir Mi?

Oruç tutan her çalışanı ilgilendiren yemek ücretlerinin nakit alınıp alınamayacağı konusunu sizler için araştırdık. İşverenin vereceği iftar vergiden muaf mı? Vardiyalı çalışanlara düzenleme yapılabilir mi?

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:10
Oruç Tutan Çalışanlar Yemek Ücretlerini Nakit Alabilir Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oruç tutan vatandaşların merak ettiği konuyu finans365 olarak araştırdık. Ramazan ayı içerisinde oruç tutan vatandaşa sağlanan hakların detayları aşağıda…

Ramazan ayı içerisinde her iş yeri farklı bir uygulama yapmaktadır. Mesela, İşverenlerin iftar düzenlemeleri, ramazan kolisi vermeleri ve vardiya düzenini ayarlamaları gibi… Büyük işyerlerinin, şirketlerin önemli bir bölümünde işçilere yemek verilmektedir.

Fakat yemek vermek yerine ticket ya da kupon verildiği takdirde oruç tutsun veya tutmasın bütün çalışanlara aynı miktarda ticket veya kupon verilme zorunluluğu vardır.

İşveren İşçiye Oruç Tutup Tutmadığını Soramaz!

Normal şartlarda işveren işçiye kesinlikle oruç tutup tutmadığını soramaz. Sormuş olduğu takdirde bile işçi sessiz kalabilir. Lakin işyerinde yemek hizmetinin dışarıdan siparişle alındığı durumlarda işçiye bu soru sorulabilir ve cevap alınmalıdır. Nedeni ise işyerinde hazırlanacak iftar yemeğinin sayısı ona göre belli olacaktır.

Yemeğin Bedeli Kadar Ödeme Yapılabilir!

Ramazan ayı süresince oruç tutacağını beyan eden işçiye öğle yemeği verilmeyeceği sebebiyle işçiye yemeğin bedeli verilir. Toplu iş sözleşmesinde ya da iş sözleşmesinde bu düzende bir hüküm olduğu takdirde , İşçiye ramazan boyunca yemeğin bedeli kadar ödeme yapılması mümkündür.

Vardiyalı Çalışanlar İçin İşverenden Kolaylık!

Vardiyalı işlerde çalışanlar evlerinde çoğu zaman iftar yapamayabiliyor. Çalışma saatileri iftar vaktine denk gelen personeller için işveren planlama yaparak işçilerini iftara gönderiyor. Oruçlu işçilerin önemli bir bölümü de iftara kadar ara dinlenmesi kullanmayıp erken paydos etmeyi tercih edebiliyor. Fakat bu durumun kanunda yeri yoktur.

Para Cezası Var

İşçisine ayni yardım yapan fakat vergilendirmesi konusunda hatalı işlem yapmış olan, nakdi yardım yapması durumunda bunu prime esas kazanca dahil etmeyen işveren için idari para cezası vardır.

Bu sebepten dolayı işverenlerin bu hususta konuyla ilgili mevzuata uyum göstermeleri gerekiyor. İşyerinde her ramazan koli dağıtan ya da ramazan yardımı yapan işyerleri, işçilerine kıdem tazminatı öderken bu tutarları da hesaba koymalıdırlar.

Tutarı Aşmadıkça Vergiden Muaf

İşveren nasıl ki öğle yemeği için vergiden belirli bir tutar kadar muafsa, işçisine vereceği iftar yemeği için de aynı tutarı aşmadıkça muaf durumundadır. Bu meblag 19 TL, KDV dahil olarak da 20.5 Türk lirası’dır.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP