Otomotiv Bakanlığı Kurulacak Mı?

Otomotiv Bakanlığı Kurulacak Mı?

Otomotiv Bakanlığı uzun süredir gündeme geliyor. Otomotiv sektörü her anlamda Türkiye ekonomisine büyük gelir sağlıyor. Sektör, ihracatta yükselerek ve istihdamda da rekorlara imza atarak hükümetin en büyük gelir kaynağı oluyor. Peki uzun zamandır gündeme getirilen Otomotiv Bakanlığı kurulacak mı? Bu konu hakkında sektör ne düşünüyor? Haberimizde...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:33
Otomotiv Bakanlığı Kurulacak Mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Otomotiv Bakanlığı uzun süredir gündeme geliyor. Bu konuyu otomotiv sektörü yetkilileri her ortamda dile getirdi fakat, kurulup kurulmayacağına ilişkin hiçbir açıklamada bulunulmadı.

Türkiye ekonomisini 12 yıldır ayakta tutan otomotiv sektörünün bunu hak ettiği konusunda bir çok olumlu görüşler geliyor. Otomotiv sektörü her anlamda Türkiye ekonomisine büyük gelir sağlıyor. Sektör, ihracatta yükselerek ve istihdamda da rekorlara imza atarak hükümetin en büyük gelir kaynağı oluyor.

Türkiye ekonomisinin 12 yıldır tartışmasız açık ara lider sektörü olan otomotivin bunu hak ettiği düşünülüyor.

18,9 Milyar Lira ÖTV Geliri

Maliye Bakanlığı geçtiğimiz günlerde otomotiv sektörüne ilişkin yapmış olduğu açıklamasında, otomotiv sektörünün kamu maliyesi ve bütçenin gelir tarafı için önemli bir kaynak olduğunu vurgulayarak, 2016 yılında otomotiv sektöründen 18,9 milyar liralık ÖTV geliri elde edildiğini ifade etmişti.

15 Milyar Sosyal Güvenlik Primi

Naci Ağbal KDV olarak da en az 10 ile 15 milyar lira topladıklarını belirtti. 2016 yılında yaklaşık 10 milyar lira motorlu taşıtlar vergisi (MTV) topladıklarını aktaran Bakan Ağbal, yaklaşık 10 milyar ile 15 milyar lira sosyal güvenlik primi geliri veya stopaj gelirinin olduğunu kaydetti. Maliye Bakanı Ağbal, bu kapsamda alınan vergilerin bütçeye ve ekonomiye çok güçlü bir destek sağladığını açıkladı.

70 Milyar Para Toplandı

Hürriyet Gazetesi’nden Emre Özpeynirci’nin haberine göre, 2016 yılında Maliye yaklaşık olarak otomotiv sektöründen yılda 60 milyar ile 70 milyar TL para topluyor. 2017 yılında yapılan ÖTV ve MTV zamları ile birlikte bu gelir daha da yükseldi. 2017 yılındaki 28,5 milyar dolarlık ihracat bile ekonomiyi ayakta tutmaya yetiyor.

Maliye Bakanlığı ile Uyum İçerisinde Olmalı

Otomotiv sektöründe en büyük sıkıntı ise vergilerin yüksek olması. Bu konuda da son sözü Maliye Bakanlığı söylüyor. Bu kapsamda da eğer Otomotiv Bakanlığı kurulacaksa Maliye Bakanlığı ile uyum içerisinde çalışması gerekecek.

finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP