DOLAR

32,6018

0.39%
EURO

34,7980

0.17%
ALTIN(gr)

2.506,01

0,89%
BİST 100

%
Özellikle Çocuğu Olanlar Dikkat, Emeklilik Yaşı Düşüyor!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Özellikle Çocuğu Olanlar Dikkat, Emeklilik Yaşı Düşüyor!

Özellikle Çocuğu Olanlar Dikkat, Emeklilik Yaşı Düşüyor!

Ülkemizde uzun yıllardır süre gelen emeklilik yaşı problemleri sonunda normale dönüyor. Emeklilik yaş sınırına takılanlar her zaman erken yaşta emekli olabilmenin hayalini kurmuştur, fakat artık bu hayal olmayacak. İşte detaylar…

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:15
Özellikle Çocuğu Olanlar Dikkat, Emeklilik Yaşı Düşüyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SGK kapsamında emekli olmak için sigortalı olarak çalışanların en büyük hayallerinden biri erken yaşta emekli olmak, fakat artık bu rüya olarak kalmayacak. Yıpranma payı sayesinde 5 yıla yakın erken emekli olabilme imkanı elde edilebilecek. Özellikle ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan kişilere ek prim hakkı verilecek, yani 20 sene çalışan bir 25 kişi çalışmış gibi gözükecek. Yıpranma payı ile beraber borçlanma hakları da ön plana çıkıyor, eğer prim eksikleriniz varsa borçlanma yaparak erkenden emekli olabilirsiniz.

Nasıl Borçlanabilirsiniz?

Farklı yöntemler ile borçlanmanız mümkündür, örneğin doğum, askerlik ve prim borçlanması. Doğum borçlanması ile erken emekli olmak isteyen anneler sigortalı çalışma hayatlarından sonra buna kavuşabilmek için en az 3 çocuğa sahip olmalıdır. Her çocuk için 2 yıl verilmektedir, toplamda 6 yıl erken emekli olunabilir. Askerlikte ise prim ödemeleri yapılmazsa 1 veya 2 yıl arasında erken emekli olabilecekler. Bu sisteme birde yenisi eklendi, artık staj sigortası ile de erken emekli olunabilecek. Yine bunun sayesinde de 1-2 sene erken emekli olunabilir. Yıpranma payı ile de 3 yıla kadar indirim alınabiliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP