DOLAR

32,3342

0.25%
EURO

35,0737

-0.17%
ALTIN(gr)

2.284,79

0,33%
BİST 100

%
Piyasa Merkez Bankası Faiz Kararını Neden Olumlu Karşıladı?
  • Finans 365
  • Finans
  • Piyasa Merkez Bankası Faiz Kararını Neden Olumlu Karşıladı?

Piyasa Merkez Bankası Faiz Kararını Neden Olumlu Karşıladı?

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası faiz kararları açıklandı. TCMB tarafından alınan kararlar kapsamında faiz oranları sabit tutuldu. PPK toplantısından çıkan faiz kararı ise piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Detayları haberimizde değerlendiriyoruz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:33
Piyasa Merkez Bankası Faiz Kararını Neden Olumlu Karşıladı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Politika Faizi Kararı

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin kararlar yayımlandı. Alınan karara göre piyasa beklentisi ile uyumlu olarak haftalık repo faizi yüzde 24 oranında sabit bırakıldı. Karar öncesinde 5,35 lira seviyesinde seyreden Dolar/TL kuru kararın açıklanmasının ardından dakikalar içerisinde 5,30 lira seviyelerine kadar geriledi. Kur verisi bize piyasanın faiz kararını olumlu karşıladığını göstermektedir. Piyasa beklentisi ile uyumlu bir faiz kararı açıklanmasına karşın piyasalar kararı neden olumlu karşıladı?

Piyasa Faiz Kararını Neden Olumlu Karşıladı?

Faiz kararları piyasayı iki farklı bileşenle etkilemektedir. Birincisi politika faizi, diğeri ise geleceğe yönelik politika faizine dair sinyallerdir. Literatürde ilkine hedef faktörü, ikincisine ise patika faktörü denmektedir. Faiz kararlarının hemen ardından kurlarda ani hareketler oluyorsa bunlar ya hedef faktöründeki sürprizden ya da patika faktöründeki sürprizden veyahut her ikisindeki sürprizlerden kaynaklanmaktadır.

Yılın son toplantısında hedef faktöründe yani politika faizinde herhangi bir sürpriz olmamıştır. Piyasa da zaten politika faizinde herhangi bir değişiklik beklemiyordu. O halde sürprizin nereden kaynaklandığı sorusunun cevabı ortaya çıkmış oldu. Sürpriz faiz kararına ilişkin basın duyurusu metninde yer alan cümlelerdeki bir önceki duyuruya göre yapılan değişikliklerden ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Başka bir deyişle, piyasa, merkez bankasının faiz patikasına ilişkin vermiş olduğu sinyallerde önceki metne göre değişiklik olduğunu düşünüyor.

O halde metindeki değişiklikleri kıyaslayarak merkez bankasının duruşunu ve faiz patikasına ilişkin sinyallerini ortaya koyabiliriz. Öncelikle, Ekim ayındaki duyuru metnine kıyasla Aralık ayındaki metin biraz daha yumuşak. Bir önceki metinde enflasyona ilişkin risklere çok fazla vurgu yapılmışken bu ayki duyuruda vurgu biraz daha azalmış ve metin sadeleşmiştir. Bu açıdan bakıldığında merkez bankası daha güvercin bir tutum sergilemiştir diyemeyiz ancak enflasyona ilişkin risklerin bir miktar hafiflediği yönünde bir çıkarımda bulunabiliriz. Bu durum, hali hazırda sıkı olan para politikası için gevşeme beklentisine neden olmasa da en azından daha da sıkı bir duruşu gerektirecek bir konjonktürün şu an için söz konusu olmadığına işaret etmektedir.

Kısaca, Merkez Bankası ileriye dönük politika faizine ilişkin net bir sinyal vermese de yaptığı durum tespiti ile piyasaya verdiği mesaj şöyle okunmalıdır: “Enflasyona ilişkin riskler geçen duyurunun yapıldığı zamanki kadar yoğun değil.” Metindeki bu yumuşama piyasa tarafından olumlu bir sürpriz olarak algılanmış oldu.

Haber Kaynağı: Finans365.com / Kağan Taşlamaz

Her türlü soru görüş ve öneri için kagan.taslamaz@finans365.com

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP