DOLAR

32,3483

0.26%
EURO

35,1132

-0.12%
ALTIN(gr)

2.308,18

1,36%
BİST 100

%
Reçetesiz İlaç Uygulaması Fiyatları Arttırdı

Reçetesiz İlaç Uygulaması Fiyatları Arttırdı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti ve eczacı odalarının katılımıyla toplantı geçekleştirildi. Bu kapsamda, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun halk sağlığı riski oluşturma potansiyeli bulunan 241 ilacın reçetesiz ilaç olarak satışına izin vermeye hazırlandığı belirtilen toplantıda Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti ve eczacı odaları, bu uygulamaya karşı olduklarını açıkladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:22
Reçetesiz İlaç Uygulaması Fiyatları Arttırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Eczacıları Birliği, ilaç fiyatlarına ilişkin açıklamada bulundu. TİTCK’in katılımcı olmayan şekilde 241 ilacı reçetesiz satış kapsamına almaya hazırlandığını belirten Türk Eczacılar Birliği, bu durumda reçeteli 2 lira olan ilacın reçetesiz 16 liraya kadar çıkacağını kaydetti.

241 İlaç Reçetesiz Satılacak

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti ve eczacı odalarının katılımıyla toplantı geçekleştirildi. Bu kapsamda, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun halk sağlığı riski oluşturma potansiyeli bulunan 241 ilacın reçetesiz ilaç olarak satışına izin vermeye hazırlandığı belirtilen toplantıda Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti ve eczacı odaları, bu uygulamaya karşı olduklarını ifade ettiler.

Görüşler Alınmadı

Söz konusu toplantının ardından açıklamada bulunan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, 62 etken maddede 241 ilacın reçetesiz satışına imkan vermeye yönelik bir çalışmanın bilindiğini fakat, bu listenin oluşturulmasında, TEB ve Türk Tabipler Birliği başta olmak üzere sağlık bileşenlerinin görüşünün alınmadığını vurguladı.

14 Aralık günü ilan edilen listenin kendilerine de gönderilerek, 5 Ocak gününe kadar görüşlerinin bildirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan Çolak, listeyi incelediklerini ve ciddi risklerin olduğunu ifade etti.

Sağlık Okur-Yazarlığı Yüzde 30

Dünya’dan Mehmet Kaya’nın haberine göre, TEB Başkanı Erdoğan Çolak, reçetesiz ilaç kavramına karşı olduklarını belirtti. İlacın, doktor ve eczacı kontrolünden çıkmadığı bir model istediklerini vurgulayan Erdoğan Çolak, “Reçetesiz ilaç dediğinizde, sürekli olan şey, önce reçeteli-reçetesiz ilaç ayrımı, sonra reçetesiz ilaç kapsamının genişletilmesi, ardından da reklam, kamu sağlık sigortası ödeme listesinden çıkarılma ve fiyat artışları olmasıdır” sözlerine yer vererek, Türkiye’de sağlık okur-yazarlığı seviyesinin yüzde 30’larda olduğunun altını çizdi.

Reçetesiz İlaçların Fiyatları Yükseldi

Reçetesiz ilaç uygulamasına karşı olan Erdoğan Çolak, bilinçsiz ilaç kullanımı, doz ayarlaması gibi çok sayıda açıdan hastaların risk altına sokulduğunu kaydetti. Reçetesiz satılan ilaçların fiyatlarının hızla yükseldiğini vurgulayan Erdoğan Çolak, bu durumda vatandaşın da gerçek fiyatlarının üzerinde ilaca ulaşabildiklerinin altını çizdi.

Erdoğan Çolak yapmış olduğu açıklamasında, serum fizyolojinin bir tür tuzlu su olduğunu belirterek, reçeteli iken 2 TL olduğunu reçetesizken ise 16 TL’ye satıldığını belirtti. Yine aynı şekilde bağırsak düzenleyici bir ilacın geri ödeme listesindeyken 7 TL olduğunu, geri ödeme listesinden çıkarılmasıyla 26 TL’ye çıktığını belirtti.

TEB başkanı Erdoğan Çolak, yapmış olduğu açıklamasında reçetesiz ilaç uygulamasında ilaç fiyatlarının hızlı bir şekilde artış gösterdiğini vurguladı.

finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP