DOLAR

32,5787

0.07%
EURO

34,9225

0.09%
ALTIN(gr)

2.435,29

0,23%
BİST 100

%
Resesyon Nedir? Resesyonun Belirtileri Nelerdir?

Resesyon Nedir? Resesyonun Belirtileri Nelerdir?

Resesyon nedir? Resesyon ne demek? Resesyonun belirtileri neler? Resesyonun olduğu piyasa şartlarında neler olur? Ülkelerin ekonomileri neden resesyona girer? Resesyondan çıkmak için neler yapılmalı? Bunlar gibi soruların cevapları günümüzde en çok cevabı aranan sorular oldu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:26
Resesyon Nedir? Resesyonun Belirtileri Nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kelime kullanım manası olarak ‘duraksama’, ‘duraklama’, ‘durgunluk’ ‘hareketsizlik’ gibi ifadelerle tanımlanmaktadır resesyon. Ekonomi genelinde orta vadeli bir düşüşü ve durağanlığı ifade eder. Osmanlı tarihinde ki Fetret Devri gibi.

Nüfus artış hızına oranla ekonominin daha düşük kalması nedeniyle kişi başına düşen milli gelirin yerinde sayması ya da düşmesidir. Makro ekonomik olarak ifade edilen göstergelerin tamamı; toptan ticaret, perakende ticaret, istihdam, reel gelir, işsizlik, pmi ve benzerleri gibi veriler aracılığı ile resesyon ölçümü yapılır.

Resesyonun teknik anlamda var olabilmesi için ekonominin, ardışık iki çeyreklik dönemde ( 6 ay ) sıfırın altında ekonomik büyüme göstermesi, bazı ekonomi uzmanlarına göre ise bir ülke tarafından ölçülen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) izlenmesi yeterlidir.

Geçmiş tarih ekonomilerini irdelediğimizde dünya üzerinde son 50 yılda toplamda 120 den fazla resesyon dönemlerinin yaşandığı bilinmektedir. Bunun en yakın örneği 2008-2009 yılları arasında neredeyse tüm dünya genelinde yaşanan global resesyondur.

Tüketimde doyuma ulaşan insanoğlu bir süre sonra harcamalarını sınırlandırmaya başlıyor. Bu sınırlandırma ile birlikte piyasalarda arz-talep dengesi bozuluyor. Talep görmeyen arzın beli bükülüyor. Bu da beraberinde işsizlikler ve durgunluklar getiriyor. Ülkeler bu gibi zamanlarda ekonomiyi canlandırmak, tüketimi arttırmak ve arz talep dengesini tekrar rayına oturtturmak için faizleri düşürüp, insanların uygun oranlarda krediler ile paraya kolay kavuşmalarını sağlayarak harcamalarını teşvik etmektedirler. Piyasalarda harcanan paralar arz eğrisinin yukarı doğru ivmelenmesine neden olacaktır.

RESESYONA GİREN ÜLKELERDEKİ RESESYON NEDENLERİ NELERDİR?

Nüfus artış hızının ekonominin büyüme hızından fazla olması,

Kişi başına düşen milli gelirin durağan veya gerileyen haline dönüşmesi,

İşsizliğin çoğalması,

Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,

Üretim faaliyetlerinin azalması, gibi sonuçlar ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur.

Resesyon süresinin 6 aylık süreden daha fazla sürmesi ise kriz anlamı taşımaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP