DOLAR

32,5889

0.35%
EURO

34,7978

0.17%
ALTIN(gr)

2.496,94

0,51%
BİST 100

%
Resmi Gazetede Yayınlandı, Emeklilik Yaşı Düşürüldü

Resmi Gazetede Yayınlandı, Emeklilik Yaşı Düşürüldü

Malulen emeklilik, sigortalı çalışan kişilerin sağlık problemleri yüzünden erken emekli olma hakkına sahip olmasıdır. Resmi gazetede yayınlandı yani kesinleşti. Yeni yasa sayesinde emekli olma yaşı düşürüldü, mağduriyet engellendi. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:20
Resmi Gazetede Yayınlandı, Emeklilik Yaşı Düşürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

5510 sayılı kanuna göre Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile belirlenen şartlar arasında kişinin engellilik veya sonradan hasta olma durumları bulunuyor. Ancak kişinin doğuştan gelen bir hastalığı, çalışmaya engel olma durumu varsa bu yasaya dahil olamaz. Yani kısaca sigortaya başlamadan önce yaşanan hastalıklar erken emekli olabilmeye girmez.

Ülkemizde yarım milyonu aşkın engelli ya da malul durumda bulunan vatandaş yer almaktadır. Bu sayede sigorta mağduriyet yaşayan kişilerin mağduriyetini gidermektedir. Malulen emekli olan kimseler kaybettikleri geliri bu şekilde tekrar kazanabilir. Ancak malulen emeklilik şartlarına uygun olmak gerekiyor.

Malulen Emekli Olabilme Şartları Nelerdir?

Aranan temel şart sigortalı olmadan sonra malul durumuna düşmektir. Doğuştan gelen hastalıklar bu kapsama dahil değildir. Sigortalı kişiler önce devlet tarafından tespit edilir, hastanelere sevk edilir. Ancak bu hastaneler SGK tarafından düzenlenmiş ölçülerde olmalıdır. Çalışma ve kazanma gücünün azalma oranına göre karar verilir.

Peki emekliliğe nasıl karar verilir? Engellilik raporu sağlık kurumu tarafından Özürlülük Ölçütü Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkındaki Yönetmenlik kapsamında sigortalı kişilerin engellilik oranına bakılarak tespit edilir. Engel çalışmaya uygun mu diye mutlaka bakılır, %60 oranında olsa dahi bazen kabul edilmeyebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP