DOLAR

32,6047

0.27%
EURO

34,7716

0.3%
ALTIN(gr)

2.412,79

-0,81%
BİST 100

%
Güneş Yanığı Nedir? Nasıl Geçer?

Güneş Yanığı Nedir? Nasıl Geçer?

Güneş yanığı, derinin uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmasıyla ortaya çıkan bir cilt problemdir. Özellikle hassas ve açık tenli ciltler için korkutucu sonuçlar doğurur. Güneş yanığına güneşin zararlı ışınları neden olur. Bu haberimizde güneş yanığının nasıl geçeceğini sizlere anlatacağız..

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:36
Güneş Yanığı Nedir? Nasıl Geçer?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş yanığı, derinin uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmasıyla ortaya çıkan bir cilt problemdir. Özellikle hassas ve açık tenli ciltler için korkutucu sonuçlar doğurur. Güneş yanığına güneşin zararlı ışınları neden olur.

Uzmanlar ultraviyole ışınlarının en yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşten uzak durulmasını öneriyor. Güneş yanığı, deride kızarıklık, su toplama, baş ağrısı ve titreme gibi belirtilere yol açar. Uzmanlar yaz aylarında güneşlenmeye çıkanların 30 dakikadan fazla güneşin altında kalmamasını önermektedir. Mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Cildimizde renk veren melanin maddesi vücudun doğal bir koruyucusudur. Melanin maddesi koyu tenli kişilerde daha fazla bulunur. Bu yüzden koyu tenli kişiler güneş yanığından daha az etkilenir. Açık tenli kişiler güneşe çıkmadan önce mutlaka koruyucu kullanmaları gerekir. Güneş yanığı belirtileri 6 saat içinde ortaya çıkar. İlk başlarda hafif kızarıklık şeklinde kendini gösterir.

Deriye dokunulması durumunda acı hissi verir. İleri derece güneş yanıklarında cilt kabarıp su toplar. Güneş yanığı, geceleri uyumanıza engel olur. Güneş yanığına maruz kalan kişiler kalın ve sert yapılı kıyafetler giymekten kaçınmalıdır. İnce ve bol kıyafetleri tercih etmelisiniz. Dar kot pantolon ve benzeri kıyafetler cildinizde sürtünmeye neden olup derinizin daha çok tahriş olmasına neden olur.

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Yanığın derecesi göz önünde alınarak tedavi uygulanır. Şiddetli ve ileri derece güneş yanığı durumlarında doktora başvurmak gerekir. Hafif dereceli güneş yanıklarında evde doğal yöntemlerle güneş yanığını tedavi edebilirsiniz. Güneş yanığı vakalarında öncelikle ılık duş almalısınız. Böylece cildiniz rahatlar. Cildin yoğun olarak etkilendiği alanlar soğuk su ile nazikçe yıkanmalıdır.

Güneşlenmede ortaya çıkan sıvı kaybını önlemek için bol bol su içilmesi gerekir. Güneş yanığı tedavisi devam ederken alkol kullanımına ara verilmesi gerekir. Alkol tüketimi sıvı kaybını arttırır bu da yanma hissini çoğaltır. Güneş yanığı ciltte nem kaybına neden olur. Bu da cildi kurutur. Cildin sürekli nemlendirilmesi tavsiye edilir. Cilt su toplamış ve hasar aşırı derecede ise nemlendirici önerilmez.

Nemlendirme işlemi hafif dereceli güneş yanıkları için tavsiye edilen bir uygulamadır. Nemlendirici seçerken parfümsüz olanları seçin. Aloe vera içeren krem ve losyonlar daha etkili sonuçlar almanızı sağlar. Güneş yanığı ciltte su kabarcıkları oluşturmuşsa bu kabarcıklar kesinlikle patlatmayın. Aksi halde bölge enfeksiyon kapar. Cildiniz su topladıysa ve kabarcıklar kendiliğinden patladıysa bölgeyi sürekli olarak temiz tutmaya özen gösterin. Bölgeyi gazlı bezle kapatın.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP