DOLAR

32,5034

0.28%
EURO

34,5869

0.24%
ALTIN(gr)

2.489,99

0,29%
BİST 100

%
Salgın Nedeniyle İşten Çıkarma Yasağı Uzatılacak mı?

Salgın Nedeniyle İşten Çıkarma Yasağı Uzatılacak mı?

2 ay daha uzatılan işten çıkartma yasağı sonrası neler olacak? Gün geçtikçe çalışan kesimin işten çıkartılmaya ilişkin korkusu artıyor. Salgın ile ekonomik hayatın ciddi anlamda bozulmasıyla milyonların gözü hükümet kanadına çevrildi. Çalışanlar çeşitli şekilde korunmaya çalışılsa da korku devam ediyor. İşten çıkartma yasağı sona erdiğinde toplu çıkartmalar yaşanabilir mi? İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:30
Salgın Nedeniyle İşten Çıkarma Yasağı Uzatılacak mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İşten çıkartılmaların yasaklanmasına ilişkin karar şimdilik 17 Eylül 2020 itibariyle 2 ay daha uzatıldı. İlk olarak iş kanununa 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin geçerli olmayan sebepler haricinde fesih edilmesi yasaklanmıştı.

Şu anda işten çıkartma yasağı uzamış olsa da; Haziran 2021 tarihine kadar ücretsiz izin kullandırılmanın gündemde olması milyonlarca çalışanı huzursuz ediyor. Mevcut durumda işten kovulan çalışan kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilirken, ücretsiz izne çıkartılanlar ayda 1170 TL ile yaşamaya çalışıyor.

İstihdamın korunmasına yönelik uygulanan işten çıkartma yasakları sona erdiğinde, henüz iyileşmeyen ekonomik yaraların durumu ortaya çıkacak. Bu nedenle mevcutta kısa çalışma ödeneği desteğiyle çalışan kesim meraklı ve endişeli bekleyişini sürdürüyor.

Devlet Destekleri Bittiğinde İşverenin Göstereceği Davranış Ne Olacak?

Eğer toplu işten çıkartmalar yaşanırsa, kısa çalışma ödeneği alan işçiler bu kez işsizlik tazminatı alamayacak. Bakanlığın bu konu üzerinde yürüttüğü çalışmalar hakkında bir açıklama henüz yapılmıyor. Gözlerin çevrili olduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı bünyesinde, ilgili uzatmalar sonlandığında yaşanacaklar için plan hazırlanıp hazırlanmadığı da netlik kazanmış değil.

Şu anda alınan tedbirler ile frenlenen işsizlik rakamlarının, sonrasında yükselişe geçmesi vatandaş tarafından endişe ile bekleniyor. TUİK verilerine göre mayıs ayında yaşanan işsizlik oranındaki artış ile , işsiz kalan 3 milyon 826 bin kişi bulunuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP