DOLAR

32,6039

0.12%
EURO

35,0377

0.43%
ALTIN(gr)

2.418,43

-0,18%
BİST 100

%
Sistem Yeniden Değişti! Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Sistem Yeniden Değişti! Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Sistem Yeniden Değişti! Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Bugün, şu an emekli olsam kaç para emekli maaşı bağlar SGK? Kaç yaşımda emekli olurum? Emeklilik maaşı nasıl hesaplanır? Emekli maaşı hesaplamasında dikkate alınan bilgiler nelerdir? SGK emekli maaşı hesaplama robotu kullanılarak bugün emekli olsanız ne kadar maaş alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Merak edilen soruların cevabı haberimizde.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:45
Sistem Yeniden Değişti! Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekli maaşı hesaplaması yapmak için sigorta başlangıcı ve sigortalılık süresi boyunca ödenen primler dikkate alınmaktadır. Emekli olma yaşının belirlenmesinde de sigortalı olarak ilk işe başlanılan tarihler değerlendirilmektedir. Sigorta başlangıç tarihi, 2000 yılından daha önce olan kişilerin emeklilik maaşları , 2000 yılından sonra sigortalı olan kişilerden daha yüksektir. Ayrıca bu kişiler, daha erken emekli olmaya hak kazanmaktadır.

Emekli Maaşı Hesaplamasında Dikkate Alınan Bilgiler Nelerdir?

Emekli aylığı hesaplaması esnasında değerlendirmeye alınan bilgiler şunlardır:

  • Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigorta için ödenen prim gün sayısı değerlendirmeye alınır.
  • Kişilerin sigortalı olarak çalıştıkları süre, emekli maaşını doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir.
  • Sigorta başlangıcının yapıldığı ilk tarihe göre, kişilerin emekli maaşlarının ne kadar olacağı belirlenmektedir.
  • Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarihe göre, emekli maaşı limitinde artış yaşanacaktır.

SGK Emekli Maaşı Hesaplama Robotu Nasıl Kullanılır?

Emekli maaşı hesaplama robotu kullanılarak, alınacak maaş miktarını belirlemek için SGK web sitesi kullanılmalıdır:

  • https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ bağlantı linkine tıklayarak, emekli maaşı hesaplama sayfasına erişim sağlanmalıdır.
  • Emekli maaşı hesaplama sayfası üzerinden ede edilen maaş bilgileri, sigortalıları bilgilendirme amacıyla kullanılmaktadır. Hesaplama robotunun verdiği bilgilerin, resmi geçerliliği bulunmamaktadır.
  • “T.C. Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfusa Kayıtlı Olunan İl” ve “Gün / Ay / Yıl” olacak şekilde doğum tarihi bilgileri girilmelidir.
  • Belirtilen tüm bilgiler girildikten sonra “Sorgula” butonuna basarak, alınacak emekli maaşının limiti hesaplanabilir.

Emeklilik Yaşının Belirlenmesinde Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

Emekli olma yaşının belirlenmesi için sigorta başlangıcı ve malullük gibi konular dikkate alınmaktadır. Kadın çalışanlar, doğurdukları her çocuk için sigorta indirimi almaktadır. Bu sebeple, kadın çalışanlar erkeklerden daha erken yaşta emeklilik hakkı elde eder. 2008 yılından sonra sigorta başlangıcı yaptıran herkes, 65 yaşından sonra emekli olacaktır. 60 yaşında sonra emekli olacak kişilerin genel özellikleri aşağıda belirtildiği gibidir:

Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Maaş Alırım? (SGK’nın Size Bağlayacağı Maaşı Anında Öğrenin)

  • 4A Erkek Çalışanlar : 01.01.2016 tarihinden sonra işe giren ve SSK sigorta başlangıcı yaptıran erkek çalışanlar, emekli olmak için en az 61 yaşını tamamlamak zorundadır. Çalışanların emeklilik yaşları, en fazla 65 olacaktır.
  • 4A Kadın Çalışanlar : 01.01.2020 tarihinden sonra sigorta başlangıcı yaptıran kadın çalışanlar, emekli olmak için 61 yaşını tamamlamak zorundadır. Çocuk sayısına göre, emeklilik yaşında indirim yapılabilir.
  • 4B / 4C Erkek Çalışanlar : 01.01.2011 tarihinden sonra sigorta girişi yapan erkek çalışanlar, emekli olmak için en az 61 yaşını beklemek zorundadır. 61 yaşında sigorta primi gün ödemesi tamamlanmamışsa, 65 yaşına kadar prim ödemesi yapılabilir. 65 yaş tamamlandıktan sonra, kalan prim ödemeleri topluca yapılarak emekli olunmaktadır.
  • 4B / 4C Kadın Çalışanlar : 01.01.2015 tarihinden sonra işe başlayan kadın çalışanlar, 61 yaşını doldurduktan sonra emeklilik hakkı elde etmektedir. Kişiler, 65 yaşına kadar sigorta prim ödemesi yapabilirler.

Emekli Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik aylığı sorgulama işlemleri, 4A, 4B ve 4C sigorta koluna göre değişiklik göstermektedir. Emekli maaşı sorgulama işlemleri için belirtilen detaylar şu şekilde sıralanabilir:

  • Emekli maaşı sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi kullanılmalıdır. www.turkiye.gov.tr bağlantısı üzerinden sistemin sayfası açıldıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapılması gerekir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sekmesine tıklanarak 4A, 4B ya da 4C emekli maaşı sorgulaması yapılabilir.

Emekli maaşı sorgulama sayfasının kullanılması ve sistem üzerinden bilgiye erişilmesi için emekli olma hakkının bulunması gerekir. Emeklilik hakkı elde etmemiş kişilerin sorgulama sayfasında herhangi bir bilgiye yer verilmemektedir.

Finans365.com / Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP