DOLAR

32,5028

0.16%
EURO

34,7372

0.02%
ALTIN(gr)

2.483,01

0,86%
BİST 100

%
Son Dakika! Bu Hastalıkları Olanlar Erken Emekli Olabiliyor! İşte O Hastalıklar
  • Finans 365
  • Gündem
  • Son Dakika! Bu Hastalıkları Olanlar Erken Emekli Olabiliyor! İşte O Hastalıklar

Son Dakika! Bu Hastalıkları Olanlar Erken Emekli Olabiliyor! İşte O Hastalıklar

Erken emekli olunabilen hastalıklar güncellendi. SGK bazı hastalığı olan vatandaşlar için erken emeklilik kolaylığı sağlıyor. Allah vermesin ama bu hastalıklar varsa erken emekli olunabiliyor. Hangi durumda erken emekli olunabilir? Hastalığı olan kişiler erken emekli olabilirler mi? Erken emeklilik imkanı olan hastalıklar hangileri? Bunlar gibi sorulara sosyal güvenlik uzmanından cevap geldi. İşte erken emeklilik hakkı verilen hastalıklar

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:57
Son Dakika! Bu Hastalıkları Olanlar Erken Emekli Olabiliyor! İşte O Hastalıklar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bazı hastalıkları olan vatandaşlara erken emeklilik imkanı sağlanıyor.

Bazı hastalıklarda ve çalışma gücünün yüzde 60’ının kaybedilmiş olması durumunda erken emekli olunabiliyor. Sosyal güvenlik uzmanından bu durumlarda nasıl erken emekli olunabileceği hakkında bilgilendirme geldi.

Sosyal güvenlik mevzuatımız çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıyor. Eğer doğuştan bir engel varsa, yaş şartına bakılmadan daha az sürede emeklilik imkanına kavuşuluyor. Yine sonradan çıkan rahatsızlıklarda da malulen emeklilik ya da iş göremezlik ödeneği gibi kolaylıklar sunuluyor. Özellikle diyabet (şeker) hastalarından malulen emeklilik ile ilgili çok fazla soru geliyor. O yüzden bugün bu konudaki bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum.

1800 GÜN GEREKİYOR

Son yıllarda diyabet hastalığının yaygınlaşması ve çalışmayı engelleyici boyutlara ulaşması, malulen emeklilik taleplerini de artırdı. Bu konuda bazı şartlar bulunuyor. Öncelikle malulen emeklilikte rahatsızlığın sigorta olduktan sonra, yani çalışırken ortaya çıkması ve çalışma gücünün en az yüzde 60 oranında kaybedilmiş olması gerekiyor. Bunun yanında en az 10 yıl yani 1800 gün prim ödenmiş olması da isteniyor..

RAPOR İSTENİYOR

Tabii ortaya çıkan çalışma gücü kaybının sevk edilen hastane raporuyla belirlenmesi ve bu raporun Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylanması şartı da aranıyor. Eğer diyabet hastalığınız sizin çalışma gücünüzün yüzde 60 oranında kaybına yol açmışsa, malulen emekli olabilirsiniz..

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği’nde şeker hastalarının malulen emekli olabilmeleri için rahatsızlığın insan vücudunda en az 3 organı bozması gerektiği de belirtiliyor. Tabii bu durumu yine doktor raporları belirleyecek. Söz konusu yönetmeliğin eklerinde hangi hastalıkların malulen emeklilik için geçerli olacağı da sıralanıyor. SGK’nın yönetmeliğini inceleyip kendi rahatsızlığınız ile ilgili kurallara bakarak malulen emekli olup olamayacağınızı kontrol edebilirsiniz..

BU ŞARTLARA DİKKAT!

Çalışma gücünün yüzde 60’ının kaybedilmiş olması.

Durumun hastane raporuyla tespit edilmesi.

En az 10 yıl sigortalı olunması..

En az 1800 gün emeklilik sigortası için prim ödenmiş olması.

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olunduğuna karar verilmişse, sigortalılık süresi şartı aranmıyor ancak 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor.

Bu şartların bulunduğu her Türk vatandaşı erken emekli olabiliyor.

Erken Emeklilik Hakkına Sahip Olunan Hastalıklar

Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri)

Epilepsi

Demans

Beyin tümörleri

Parkinson sendromu

Serebral palsi

Multiple Skleroz (MS)

Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı)

Şizofreni

Bipolar bozukluk

Görme azlığı

Retina kanamaları

Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı

Anemi

Kol, bacak gibi organ kaybı

Behçet hastalığı

Gastrointestinal kanamalar

Karaciğer sirozu

Karaciğer nakli

Kalp yetmezliği

Kalp kapak hastalıkları

Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları

Solunum sistemi hastalıkları

Kalp nakli

Böbrek nakli

Akciğer nakli

Tüberküloz

AIDS

Tüm gelişmelerden anında haberdar olmak için;

Bizi Twitter’da Takip Edin => Finans 365

Bizi Facebook’ta Takip Edin => Finans 365

Android Uygulamamız => Finans 365

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP