DOLAR

32,4950

-0.17%
EURO

34,9725

0.34%
ALTIN(gr)

2.438,99

0,66%
BİST 100

%
SSK Sicil Numara Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?
  • Finans 365
  • Finans
  • SSK Sicil Numara Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SSK Sicil Numara Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

Sicil numarası sorgulama işlemi her işe giren vatandaşın ve emeklilik süresine az kalmış her kişinin merak ettiği konulardandır. Sicil numarasının ne demek olduğunu, nasıl alındığını yazımızdan öğrenebilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:34
SSK Sicil Numara Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SSK Sicil No Ne Demek?

Sicil numarası çalıştığınız kurum tarafından çalışanlarını tanımak için verilmiş olan numaradır. SSK Sicil numarası çalıştığımız kuruma ait T.C. Kimlik numarası gibi düşünülebilir. Sicil numarası birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Karşımıza çıkan yerlerde farklı sicil numaraları kullanılmaktadır. Bu durum kişilerin sicil numaralarını tam olarak öğrenememelerine, karıştırmalarına sebep olmaktadır. Ancak son çalışmalarla birlikte sicil numarasının T.C. kimlik numarası ile eşleştirileceği söylenmektedir.

Emekli Sicil No Ne Demek?

4A sigortalıları tanımlamak için verilen numaranın numara sicil numarasıdır. 4C kapsamında olan kişileri tanımlamak için verilen numara ise emekli sicil numarasıdır. Emekli sicil numarası Sosyal Güvenlik Kurumu kimliği olarak da düşünülebilir. Sicil numarası gibi emekli sicil numarasını da e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilirsiniz.

SSK Sicil No Ne İşe Yarar?

Sicil numarasının tanımının yapıldığı başlıkta da söylendiği gibi sicil numarasını kurumdaki kimlik numaramız olarak düşünebiliriz. Ne kadar süredir sigortalı olunduğu, sigorta priminin aylık ne kadar yattığı, emekliliğe ne kadar süre kaldığı gibi sorulara cevap bulmak için sicil numarasının bilinmesi gerekmektedir.

SSK Sicil No Öğrenme

SSK Sicil numarası sorgulaması en basit şekilde e-Devlet kapısı üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet üzerinden sicil numaranızı öğrenmek istiyorsanız ilk olarak www.turkiye.gov.tr sitesine giriş yapmanız gerekmektedir. Ardından e-Devlet şifreniz ve T.C. Kimlik numaranız ile birlikte giriş yapmalısınız. Sayfanın üst kısmında bulunan hizmetler kategorisinden 4A Sigortalı Tescil Kaydı bölümüne giriş yapılması gerekir. Gelen ekranda bizden istenen bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra sorgula tuşuna basarak sicil numaranızı öğrenebilirsiniz.

ESGM ile SSK Sicil Numarası Öğrenme

Teknolojinin gelişmesi ve verilerin elektronik ortama taşınması ile birlikte sicil numarası öğrenme işlemleri de e-Devlet üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Yani artık ESGM sistemi üzerinden sicil numarası öğrenme işlemleri yapılamamaktadır. ESGM sistemi tamamen kapatılmıştır.

İnternet üzerinde farklı sicil numarası sorgulama siteleri bulunmaktadır. E-Devlet kapısına erişim sağlayamayan vatandaşlar bu sistemleri kullanabilirler. Ancak bu siteler güvenilirlik konusunda tartışmalıdır. En doğru bilgiye devletin kurmuş olduğu e-Devlet kapısı üzerinden ulaşılmaktadır.

SSK Sicil No Kaç Rakamdan Oluşur?

Sicil numarasında her rakam bir tanımı ifade etmektedir. Çalışılan işin geçici mi kalıcı mı olduğunu belirtmek için mahiyet kodu kullanılmaktadır. Kamuda devamlı bir işte çalışan kişilerin sicil numarası 1 ile başlar, özel sektörde devamlı bir işte çalışan kişilerin sicil numaraları 2 rakamıyla, kamuda geçici bir işte çalışan kişilerin sicil numarası 3 rakamıyla, özel sektörde geçici bir işte çalışan kişilerin sicil numaraları ise 4 rakamıyla başlamaktadır.

Ayrıca sicil numarasında çalışanları tanımlamak için işkolu kodu, ünite kodu, sıra numarası, il kodu, ilçe kodu ve kontrol numarası bulunmaktadır. Son olarak sicil numarası hane sayısı 13’tür.

İsme Göre SSK Sicil No Sorgulama

Ancak e-Devlet üzerinden sicil numarası sorgulaması yaparken isim bilgileri kullanılmamaktadır. Sicil numarası sorgulaması yapılabilmesi için T.C. Kimlik numarası ve diğer kimlik bilgilerinin bilinmesi gerekmektedir.

SGK Prim Sorgulama

Eğer aylık ödenen sigorta priminizin tutarını öğrenmek istiyorsanız hizmet döküm belgesi edinmeniz gerekmektedir. Hizmet döküm belgesi ile sicil numarasının sorgulanma şekilleri birbirine benzer. Her ikisi de e-Devlet üzerinden sorgulanmaktadır. Hizmet dökümü prim bilgilerinin yanı sıra emeklilik zamanına ne kadar süre kaldığı, ne kadar süredir sigortalı olunduğu gibi bilgileri de içermektedir.

SSK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

Hizmet Dökümü Belgesi sicil numarası gibi e-Devlet üzerinden üzerin alınmaktadır. Sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünden 4A Hizmet Dökümü seçeneğine tıklayarak belgeyi indirmek mümkün.

Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Bir kişinin emekli olabilmesi için 3 kriteri doldurması gerekmektedir. Bunlardan ilki çalışma yılıdır. Buna sigortalı olduğu yıl da denilmektedir. İlk işe girdiği tarihten emeklilik dilekçesi verdiği tarihe kadar durmaksızın devam etmektedir. Örneğin 1985 yılında işe giren bir kişinin bugün 34 yıllık sigortalı çalışma yılı bulunmaktadır.

Doldurulması gereken ikinci kriter yaştır. Son çıkan yasalarla birlikte emeklilikte yaş konusuna yenilik getirilmiştir. Buna göre bir kişinin emekli olabilmesi için 55 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Emekliliğin üçüncü şartı ise sigorta primidir. Sigorta başlangıç süresi 1976’dan önce olan kişilerin en az 5000 gün sigorta primlerinin yatmış olması gerekmektedir.

SGK İşyeri Bildirgesi

İşyeri bildirgesi ilk defa sigortalı bir işçi çalıştıracak firmanın vermesi gereken bildirgedir. Aslında sigortalı işçi çalıştırmaya başlandığının belgesidir de denilebilir. Bu belgenin verilmesiyle iş yeri sahibi üzerinde SGK yükümlülükleri de başlamış bulunmaktadır.

İşyeri bildirgesinin işçinin işe başladığı ilk gün verilmesi gerekmektedir. Aksi halde SGK cezai yaptırım uygulamaktadır.

İşyeri Bildirgesi ile Birlikte Verilmesi Gereken Belgeler

İşyeri bildirgesi verilirken yanında başka belgelerin de verilmesi gerekmektedir. İşyeri bildirgesi ile birlikte verilmesi gereken evraklar şu şekildedir:

  • Devam bir işletme ise işletmenin adres bilgilerinin belirtildiği yerleşim belgesi
  • İşletme gerçek bir kişi adına kurulduysa o kişinin, tüzel kişi adına kuruldu ise tüzel kişiliği temsil eden kişilerim imza sirküleri
  • İşveren ve işçi arasında yapılan sözleşmenin bir örneği
  • Tüzel bir kuruluş ise, Ticaret Sicil Gazetesi
  • Varsa ortaklar arasında yapılan ortaklık sözleşmesi
  • İhale amacıyla kurulmuş işlerde iş sözleşmesi veya ihalenin kazanıldığına dair idare yazısı
  • İnşaat sektöründe yapı ruhsat fotokopisi, varsa arsa sahibi ile müteahhit arasında imzalanan sözleşme

E-Bildirge Nedir?

Verilerin elektronik sisteme aktarılmasıyla vatandaşlara ve çalışanlara büyük kolaylıklar sağlanmaktadır. E-bildirge sayesinde işverenler işverenlerine ait sigorta prim belgelerini verebilmektedirler. Ayrıca işverenlere bu sistem ile sigorta prim ödemelerini internet üzerinden ödeme imkanı sunmaktadır.

Tüm işletmeler E-Bildirge Kullanmak Zorunda mıdır?

Bazı işyerlerine e-bildirge kullanma şartı getirilmiştir. Eğer bir işletmenin 3 ve üzeri çalışanı varsa Sosyal Güvenlik Kurumu bu şirketlere e-bildirge sistemi kullanma zorunluluğu getirmiştir. Ancak işletmede çalışan sayısı 3’ün altında ise işverenlere e-bildirge kullanma zorunluluğu getirilmemiştir. Eğer isterlerse 3’ün altında

çalışana sahip işverenler e-bildirge sistemini kullanabilirler.

E-Bildirge Nasıl Alınır?

E-Bildirge kullanabilmek için yapılması gereken birkaç adım bulunmaktadır. İlk olarak bir e-bildirge formu edinilmelidir. Bu form işveren tarafından veya vekalet verdiği, imza yetkisi olan biri tarafından doldurulmalıdır. SSK Sicil numarasında olduğu gibi e-devlet üzerinden form temin edilememektedir.

İkinci olarak ise işyerinin bağlı olduğu İl Sigorta Müdürlüğüne gidilerek başvuru yapılır ve kullanıcı adı ve şifre talep edilir. Bu kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapılabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu İletişim Bilgileri

Sosyal Güvenlik Kurumunun internet sitesinden merkez birimlerine, telefon rehberine, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ulaşabilirsiniz. Direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumunu aramak için genel bir numara bulunmamaktadır. Ancak telefon rehberi seçeneğinden ulaşmak istediğiniz birimi seçerek iletişim bilgilerini edinebilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile çözmeniz gereken bir problem oluştuğunda en sağlıklı olan İl Sağlık Müdürlüklerine gitmektir. Sicil numarası öğrenme, hizmet dökümü alma gibi işlemlerinizi e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-SGK özelliğinden ise e-bildirge, e-borcu yoktur gibi hizmetlere erişebilirsiniz.

Kaynak: Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP