DOLAR

32,5252

0.16%
EURO

34,6139

0.06%
ALTIN(gr)

2.490,68

0,21%
BİST 100

%
Uzmanlar Genç İşsizliğin Nedenini Açıkladı

Uzmanlar Genç İşsizliğin Nedenini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) uzmanları, “Türkiye’de Genç İşsizliği: Tespit ve Öneriler” başlıklı genç işsizliğe neden olan sebepleri araştıran bir çalışma gerçekleştirdi. Merkez Bankası uzmanları tarafından yapılan açıklamaya göre, işçi-işveren eşleştirmesi yapılamadığı için de işsizlik oranının yükseldiği belirtildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:26
Uzmanlar Genç İşsizliğin Nedenini Açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) uzmanları, işsizlik oranının yükselmesindeki etmenlere ilişkin bir araştırmada bulundu. Merkez Bankası uzmanları tarafından yapılan açıklamaya göre, işçi-işveren eşleştirmesi yapılamadığı için de işsizlik oranının yükseldiği belirtildi.

15-24 yaş aralığındaki gençlerin işsizlik nedenlerini araştıran Merkez Bankası uzmanları, “Türkiye’de Genç İşsizliği: Tespit ve Öneriler” başlıklı çalışma gerçekleştirdi. Yapılan çalışmaların ardından, artan genç iş gücü arzının niteliklerinin iş gücü talebi ile uyumlu olmaması ve işçi-işveren eşleştirmelerindeki zorluklar gençler arasındaki işsizlik oranının yüksek olmasına neden olduğu belirtildi.

Ekonomik Görünümünden Etkileniyor

Merkez Bankası uzmanları, Türkiye’deki genç iş gücünün yapısının hangi yönde değiştiğinin bilinmesi, artan iş gücü arzının iş gücü talebiyle eşleştirilebilmesi ve bunun Türkiye ekonomisi için bir fırsata dönüştürülmesi için elzem olduğu belirtildi.

Merkez Bankası uzmanları olan Yusuf Emre Akgündüz, Altan Aldan, Yusuf Kenan Bağır ve Huzeyfe Torun tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’de gençler arasındaki işsizlik oranının genel ekonomik görünümden önemli ölçüde etkilendiği vurgulandı.

Uzmanlar yapmış olduğu açıklamalarında, son yıllarda bu oranda görülen artışın bir kısmının demografik değişiklikler ve işgücü piyasasının etkin çalışmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Genç Kadınların İşsizlik Oranları

Merkez Bankası tarafından yapılan çalışma kapsamında işsizlik oranları incelendi. Bu kapsamda yapılan açıklamada, 20-24 yaş grubundaki kadınların işsizlik oranlarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu, son 11 yılda 4.7 puan yükselerek yüzde 26.8’e ulaştığı kaydedildi.

Uzmanlar, hem işgücündeki pay artışı hem de işsizlik artışının doğal sonucu olarak 20-24 yaş grubundaki kadınların toplam genç işsizler içindeki payının 2005-2006 yılları arasında yüzde 24.3’ten yüzde 33’e yükseldiği belirtildi.

Kadınların İstihdamdaki Yeri

Yapılan çalışmalara göre, erkeklerin istihdamdaki payı farklı faaliyet alanlarında yüzde 20 ile 99 oranında değişiklik gösteriyor. Kadınların, 18 faaliyet alanı içinde eğitim, finans sektörlerinde yüksek, imalat, konaklama ve yiyecek, ulaştırma ve depolama, inşaat sektörlerinde düşük oranda istihdam edildiği kaydedildi.

finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP