DOLAR

32,3693

0.15%
EURO

34,9967

-0.3%
ALTIN(gr)

2.325,00

0,25%
BİST 100

%
Vergi Cezalarına İndirim Geldi!

Vergi Cezalarına İndirim Geldi!

Çeşitli sebeplerle kesilen trafik cezaları, ödenmeyen vergi borçları, mükellefler adına çıkarılmış vergi borçları için indirimlerin yapılacağı ve bunların şartları belli oluyor. Maddi darboğazda olan esnaf, mülk sahipleri veya işletme sahiplerinin zamanında ödeyemedikleri vergi borçlarını yapılandırarak ödemek mümkün. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:55
Vergi Cezalarına İndirim Geldi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vergi ödemekle yükümlü mükellefler adına düzenlenen vergi ve cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açma, uzlaşma ve indirim talep etmek mümkün.

Mükelleflere kesilmiş vergi, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları ile anlaşmaya varılması halinde vergi cezasında belli oranlarda indirim yapılıyor. Kalan tutarın ödenmesine imkân sağlanıyor.

İndirimden Nasıl Faydalanılır?

İhbarname tebliği üzerinden 30 gün içinde ilgili vergi dairesine, dilekçeyle başvuru yapılarak vergi ve cezaların vadesinde veya vade bitiminden itibaren 3 ay içinde ödeme yapılmalı. Uzlaşma durumunda vergi veya vergi farkı ve cezasının %75’inin belirtilen sürede ödenmesi zorunlu. Ayrıca ihbarname konusu dava edilmemeli şartı bulunuyor.

Eğer dava açılmışsa, vergi mahkemesince karar verilmemiş olması şartıyla davadan vazgeçilmesi halinde de ceza indirimi talep edilebilinir.

Ceza indirimi talebi yapıldıktan sonra tahakkuk eden vergi ile indirimden arta kalan cezanın; süresinde ödenmediğinin tespiti halinde, bu mükellefler için uygulanan indirimden faydalanamıyor. İndirilen ceza tutarı da tekrar mükellefe tahakkuk ediyor.

Cezalarda indirim oranları, vergi usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısı oranında uygulanıyor. Uzlaşma olması durumunda ise uzlaşılan vergi cezasının yüzde 25’i indiriliyor.

Uzlaşma talebinde bulunan vergiye tabi kişiler ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre geçmeden bu talebinden vazgeçerek indirim uygulamasından yararlanabiliyor.

İndirim uygulamasından yararlanmak için İnteraktif Vergi Dairesi’ne başvuru yapılabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP