DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Yükselemeyen Dolar Gözünü Aşağı Dikti! Her An Şarampole Yuvarlanabilir!
  • Finans 365
  • Finans
  • Yükselemeyen Dolar Gözünü Aşağı Dikti! Her An Şarampole Yuvarlanabilir!

Yükselemeyen Dolar Gözünü Aşağı Dikti! Her An Şarampole Yuvarlanabilir!

Birçok ekonomistin beklentisinin aksine dolar yukarı yönlü hareket edemiyor. Dolara yatırım yapmış olan kişiler doların neden yükselmediğini merak ediyor. Oysa ki Youtube üzerinden yayın yapan ekonomistlerin çoğu 10 lirayı görecek diye iddialı videolar yayınlıyorlardı. Hepsi yanıldı. Dolar düşecek peki neden? İşte ayrıntılar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:55
Yükselemeyen Dolar Gözünü Aşağı Dikti! Her An Şarampole Yuvarlanabilir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz dönemde Rahip Brunson gerilimi sonrası ABD yaptırımları ile birlikte dolar hızlı bir şekilde 7 liranın üzerini görmüştü. O dönem bir çok ekonomist dolar 10 lirayı geçecek diye açıklamalarda bulunuyordu çoğu platformlarda. Biz finans365.com olarak doların 10 lira olamayacağını defalarca nedenleri ile birlikte sitemizde takipçilerimizle paylaştık.

Son günlerde dolar yine 7 lira sınırına dayandı ama bir türlü aşamıyor. Peki neden aşamıyor?

Günümüz koşullarına bakarak, güncel bir değerlendirme yapacak olursak doların neden yükselemediğini ve neden düşüşe geçeceğini bir kez daha belirtelim istedik. İki başlık altında nedenleri sıralayacak olursak.

1İçEtken EtkenveDinamikler

Türkiye ekonomisi dibi görmüş durumda. Bundan sonrası iyilişme yönünde olacak. Alınan ekonomik tedbirler, korona ile verilen mücadelede olumluya dönüş sinyali geliyor, yapılan vergi düzenlemeleri, güney sınırımızda elde edilen askeri ve bürokratik başarı gibi etkenlerden dolayı Türk Lirası güç kazanmaya başladı. Seçim belirsizlikleri, sınır güvenliği, terör gibi endişeler minimum seviyeye indi. Mevcut hükumet artık tamamen ekonomiye yoğunlaşacak. Bu sebepler doların TL karşısında düşüşüne sebep olacak etkenlerdir.

2 – Dış Etken ve Dinamikler

a) ABD Doların Değerli Oluşunu İstemiyor

ABD’nin küresel ticari rakibi Çin, para birimi olan yuanı bilinçli olarak değersiz kılacak hamleler yapıyor. Bu da ABD’nin Çin karşısında ihracat alanında rekabet edemez hale getiriyor. ABD’li ekonomi yöneticileri Çin’i bu konuda defalarca uyarmasına rağmen Çin bu politikasından geri adım atmadı. Çin’in geri adım atmadığını gören ABD karşı önlem olarak doların değersiz olması için hamleler yapmaya başladı. Karşılığı olmayan dolar bastığı artık iyice ekonomi çevrelerinde konuşulmaya başladı.

b) Dünya Ülkeleri ABD’nin Doları ve Ticari Yaptırımları Sopa Gibi Kullanmasından Dolayı Önlemler Alıyor

Birçok ülke ikili ticari anlaşmalarda dolar yerine yerel para birimi kullanma konusunda mutabakat kurmaya başladı.

Petrol fiyatları Euro üzerinden belirlesin açıklamaları gelmeye başladı.

Yine birçok ülke dijital paralarla ilgili araştırma ve yatırım yapmaya başladı. Bunların tamamı doları bir tehdit unsuru gibi sürekli öne süren ABD’ye alınan önlemler.

Tüm bu etkenleri göz önüne aldığımızda uzun vade de doların çöküş sürecine gireceğini, lider para birimi ünvanını yitireceğini ekonomi uzmanları ifade ediyorlar.

Dolar Teknik Analiz

USDTRY- 7.000 Bandı Altında Seyrediyor

Dolar endeksinde görülen güç kaybına rağmen Dolar/TL kurunda yukarı yönlü ataklar 7.0000 bölgesi altı ile sınırlı kalmakta. Parite yükselen kanalın üst bandı bölgesi üzerinde tutunmasına devam ediyor ancak yukarı yönlü ataklar güç bulmakta zorlanıyor. 7.0000 direnci üstüne olası ataklarda 7.0500 ve 7.1000 bölgesi sonraki direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise kanalın alt bandı altında 6.9250 ve 6.8800 seviyeleri destek oluşturabilir.

Destekler: 6.9250-6.8800-6.8200

Dirençler: 7.0000-7.0500-7.1000

Güncel Dolar Grafiği

Dolara yatırım yapmış olanları, uzmanlar dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP