DOLAR

32,3321

0.24%
EURO

35,0840

-0.15%
ALTIN(gr)

2.301,45

1,06%
BİST 100

%
Dolar ve Euro’daki Hareketler

Dolar ve Euro’daki Hareketler

Piyasalardaki son durum 11 Nisan 2018 tarihi itibari ile açıklandı. Dolar sabah saatlerinde 4.1170 TL iken, euro ise 5.0911 TL'den işlem görüyor. Peki dolar ve euro'daki bu hareketliliğin ekonomiye etkisi nedir?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:05
Dolar ve Euro’daki Hareketler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bugünlerde döviz çok hareketli olup sürekli yükselmektedir. Dolar ve Euro’nun sürekli olarak yükselmesi, ülkedeki hayatı zorlaştırmaktadır. Özellikle doların sürekli çıkışta olması, ticari piyasayı da oldukça etkilemektedir. Yurtdışı borsasına baktığımızda, dolar ve euro’nun her geçen gün çıkışta olması, Türkiye’deki borsayı daha da pahalı hale getirmektedir. Bu sebeple dolar ve euro çıkışlarının durdurulması gerektiği birkaç defa söz konusu edilmişti.

Dolar’ın Çıkışı Türkiye İçin Ekonomik Kriz

Dolar’ın sürekli olarak yükselmesi, Türkiye için büyük bir ekonomik kriz yaratmaktadır, çünkü Türkiye dünyanın birçok ülkesi ile ticaret yaparken, dolar’ın yüksek olması, Türkiye’nin ticaret yapamaması anlamını vermektedir. Dolar ve Türk Lirası arasında bir dengenin kurulması çok önemlidir, aksi takdirde Türkiye’deki ticaret her geçen gün daha da zor bir hale gelmektedir. Dolar’ın yükselmesi elbette döviz ile çalışanlar için büyük bir avantaj olmaktadır, fakat maalesef ticari anlamda ve borsada yapılan alışverişler anlamında büyük bir ekonomi krizi taşıdığını göstermektedir. Bu sebeple merkez bankası ile dolar’ın durdurulması veya Türk Lirası ile dengeli olarak yükselmesi gerektiği birkaç defa konuşulmuştu. Bu hem dünya açısından hem de Türkiye açısından çok önemlidir, çünkü dolar dengeyi korumadığı sürece, dünyadaki ticaret hayatı gitgide zorlaşacaktır.

Euro’nun Yükselişi Türkiye’yi Ne Derece Etkiliyor?

Euro’nun yükselmesi, dolar’ın yükselmesi kadar etkilemiyor, fakat Euro’nun çok hızlı yükselmesi de ayrıca Türkiye için bir zarardır. Euro her zaman dolar ile paralel olarak yükselmektedir, kaldı ki Euro Avrupa birimi olarak, bütün Avrupa ülkelerinin ekonomisini kontrol ettiğinden, Euro’nun yükselmesi özellikle Türkiye için yine sıkıntı doğurmaktadır. Birçok kişi Euro ve dolar bazlı çalışmaktadır. Euro ile çalışanlar için, dolar’dan çok daha avantajlı olmaktadır, fakat Türkiye için Euro ne kadar yükselirse, dolar’ın da bir o kadar yükseleceği anlamına geldiğinden, Türkiye’deki ticaret ve ekonomi dünyasında krizin yaşanacağını bildirir. Unutmayınız ki Türk Lirası’nın değer kazanması için, dolar ve Euro’nun her zaman dengeli bir şekilde yükselmesi ve düşmesi gerekmektedir. Dolar ve Euro ne kadar hızlı ve kontrolsüzce yükselirse, bir o kadar Türk Lirası’nın değeri kaybedilecektir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP