DOLAR

32,4742

-0.21%
EURO

34,9574

0.31%
ALTIN(gr)

2.433,45

0,44%
BİST 100

%
Üniversite Kendi Enerjisini Üretecek, Gelir Elde Edecek

Üniversite Kendi Enerjisini Üretecek, Gelir Elde Edecek

Harran Üniversitesi’nde yapılmakta olan GES (Güneş Enerjisi Santrali) ile üniversitenin hem enerji ihtiyacı, hem de üretilen fazla enerjinin satışı ile gelir kaynağı sağlanması amacıyla çalışmalar yapıldı. Yakın zamanda tamamlanması beklenen santralin üretim kapasitesi 5MW olarak hesaplandı. Aylık 400 bin TL getiri sağlaması beklenen santralin artık son aşama olduğu bildirildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:24
Üniversite Kendi Enerjisini Üretecek, Gelir Elde Edecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kendi Kendine Yeten Binalara Örnek Teşkil Edecek

Türkiye’de gün ışığı potansiyeline en yüksek seviyede sahip kentlerinden biri olan Şanlıurfa, Harran Üniversitesi’ndeki bu projesi ile potansiyeli tasarrufa dönüştürdü. Üniversite çatısına montajı yapılacak güneş panelleri sayesinde enerji üretecek olan kampüste çalışmalara hız verildi. Üretilen enerjinin bir kısmı elektrik dağıtım şirketlerine satılırken, yine bir kısmının da Ar-Ge ve üniversitenin diğer ihtiyaçları için ayrılacağı belirtildi.

Ar-Ge İçin Kaynak Sağlayacak

Güneş panelleri ile üretilecek olan enerji, üniversitenin çalışmaları için gereken enerjinin de sağlanması amacıyla tasarlandı. Toplamda 5MW(megavat) enerji üretecek olan panellerin mevcut kapasitesinden artan enerjinin satışı ile de üniversiteye maddi kaynak sağlanması planlandı.

Yıllık 3 Bin Saat Işık Potansiyeli Var

Şanlıurfa ilinin coğrafi konumu nedeniyle, yıllık güneşlenme kapasitesi 3 bin saate yakın olarak hesaplandı. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, bu hesaba bağlı olarak sadece özel sektörün değil, kamu kurumlarının da bu yatırımlara yönelmesi gerektiğini belirtti. Bu sayede, güneş enerjisi santrallerinin önemini vurgulayan Taşaltın, zaman içerisinde önemi anlaşılan güneş enerjisinin; güneş tarlası olarak da adlandırılan santraller olarak artış göstereceğini de sözlerine ekledi.

Yüksek Maliyet, Hızlı Dönüş

27 milyon Türk Lirası maliyetle kurulan, 21 bin 200 adet panel ile elde edilecek olan enerji fazlasından; aylık 300 ila 400 bin TL civarında artı gelir sağlaması planlanırken, sistemin devreye alınması için kısa bir süre kaldığı belirtildi.

Devlet Teşviki Var

Son günlerde bürokratik anlamda sağlanan kolaylıklara da değinen Taşaltın, şehirdeki bu mevcut potansiyelin önünü açtıklarını, bu projenin birçok yatırımcıya örnek olduğunu belirtti. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde faaliyete geçecek olan santralin çalışmalarına hız verildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP