DOLAR

32,3944

0.21%
EURO

35,1195

-0.03%
ALTIN(gr)

2.324,59

0,23%
BİST 100

%
Vatandaşların Eleştirdiği Elektrik Dağıtım Bedeline EPDK’tan Ucuz Açıklaması
  • Finans 365
  • Finans
  • Vatandaşların Eleştirdiği Elektrik Dağıtım Bedeline EPDK’tan Ucuz Açıklaması

Vatandaşların Eleştirdiği Elektrik Dağıtım Bedeline EPDK’tan Ucuz Açıklaması

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) son dönemlerde oldukça sık bir şekilde gündeme gelen elektrik dağıtım bedeli konusunda yazılı bir açıklamada bulundu. Detaylar haberimizde.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:35
Vatandaşların Eleştirdiği Elektrik Dağıtım Bedeline EPDK’tan Ucuz Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son dönemlerde vatandaşlar tarafından sıklıkla dile getirilen konuların başında gelen elektrik dağıtım bedeli konusunda yazılı bir açıklama geldi.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) tarafından yapılan konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı ve elektrik dağıtım bedelinin Türkiye’de, Avrupa Birliği ülkelerine göre daha ucuz olduğunu bildirdi.

EPDK’DAN ELEKTRİK DAĞITIM BEDELİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) tarafından yapılan yazılı açıklamada elektrik faturalarını oluşturan ana etmenlerin enerji bedeli, dağıtım bedeli ile vergi, fon ve payları olduğu vurgulandı. Elektriğin Türkiye’nin her noktasına ulaştırıldığının ifade edildiği basın açıklamasında dağıtım maliyetleri hakkında bilgi verildi.

“Kaynağın bulunduğu bölgedeki santrallerde üretilen enerjinin öncelikle kilometrelerce uzakta bulunan yerleşim alanlarına kadar iletilmesi, daha sonra da her türlü olumsuz hava ve zorlu coğrafi şartlara rağmen ülkemizin en ücra noktalarına kadar yaklaşık 42 milyon aboneye kapıda teslim edilmesi için yerleşim alanlarında dağıtılması gerekir. Ülkemizde iletim ve dağıtım faaliyetleri için her yıl ortalama 9,5 milyar lira şebeke tesisi ve diğer yatırımlar yapılmakta ve yaklaşık 120 bin personelle 206 bin adet trafo ve dünyanın etrafını 37 kez dolaşabilecek büyüklükte, 1 milyon 460 bin kilometre hat uzunluğundaki şebekenin işletilebilmesi için her yıl ortalama 17,5 milyar lira olmak üzere toplam 27 milyar lira harcama yapılmaktadır. Santrallerde üretilen enerjinin tüketicilere kapıda teslimi için oluşan bu maliyetler de dağıtım bedelini oluşturmaktadır.”

TÜRKİYE’DE FİYATLAR DAHA UCUZ

EPDK tarafından yapılan yazılı açıklamada elektrik dağıtım bedelinin sadece sayaç okuma bedeli olmadığı, elektriğin ulaştırılması olduğu ifade edildi. Bu fiyatında Türkiye’de Avrupa’dan daha ucuz olduğunun ifade edildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı.

”Dağıtım bedeli sadece Türkiye’ye has bir bedel değil. Elektrik faaliyetinin yapıldığı her ülkede maliyet bir unsurudur. AB’deki 38 ülke ortalamasına bakıldığında enerji bedeli ortalama 9 avro/cent iken ülkemizde 5 avro/cent, dağıtım bedeli ortalama 9,9 avro/cent iken bizde 2,7 avro/cent olarak gerçekleşmiştir. Dağıtım bedelinin AB’deki toplam oranına bakıldığında ortalama yüzde 51 iken Türkiye’de bu oran yüzde 35 olmuştur.”

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP