DOLAR

32,3799

0.19%
EURO

35,0567

-0.13%
ALTIN(gr)

2.324,09

0,21%
BİST 100

%
Bakan’dan “Et İthal Edilmeyecek” Açıklaması

Bakan’dan “Et İthal Edilmeyecek” Açıklaması

Uzun zamandır ülkemizde İthal etin ülkemize geme sebepleri, ithal etin insan sağlığına etkileri, etin kilosu, hayvancılığın durumu konularında tartışmalar sürmektedir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:40
Bakan’dan “Et İthal Edilmeyecek” Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm negatif tartışmaların altında süregelen bir çalışma söz konusudur. Bu konuda geçtiğimiz günlerde ülkemizde Tarım Politikaları ve Ülke Ekonomisine Katkıları konulu bir Uluslararası Sempozyumu gerçekleştirilmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba bu sempozyumda , Türkiye’nin yürürlüğe konulan hayvancılıkla ilgili projeleri ile artık et ithal etmeyeceğini, kendisine yetene kadar hayvancılığı destekleyeceklerini bildirdi. Bu kapsamda 500 bin anaç koyun ve 250 bin düve projesini hayvancılıkla uğraşan çiftçilerle birlikte yürütüleceğini ve hiç bir çiftçinin yalnız bırakılmayacağını açıkladı.

İlk olarak Şanlıurfa’da 300 damızlık koyun projesi hayata geçirildi. Bu proje kapsamında başvuru şartlarını yerine getiren her aileye 300 damızlık koyun verilecektir. Koyunları alan çiftçiye asgari ücret ödenecek olup sigortası da yapılacaktır. 300 damızlık koyunun verdiği yavrular da çiftçiye kalacaktır. Çiftçi ihtiyacı doğrultusunda veterinerlik hizmetini de ücretsiz alabilecek. Bu işlemlerin karşılığında devlet, tarlasını ipotek olarak alacaktır. Bu projenin bir diğer amacı köyden şehre göçleri önleyerek yeninden köye dönüşü canlandırmaktır.

Ülkemizde hayvancılığın gelişmesi adına yapılan bu adım büyük ses getirdi. Bu proje kapsamında çiftçilerin yüzü güldü. Bu etkinin bir dalga yaratarak son tüketiciye kadar ulaşması planlanmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Bosna Hersekten ithal olarak getirilen etlerde hastalık çıktığı tespit edildi. Laboratuar sonuçlarının beklemeden bu etlerin piyasaya sunulması halk sağlığını tehdit etti. Daha sonradan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Alım ve Üretim Dairesi Başkanı Mustafa Sami Cüceloğlu etlerin imha edilmesi gerektiğine yönelik bir yazı paylaştı.

Aynı zamanda ithal et büyük marketlerin kasap cirolarını düşürmekle kalmadı bir çok kasap kapanma noktasına geldi.

Et fiyatlarındaki zam sakatata ve ciğere de yansıdı. Et fiyatındaki yükseliş sebebiyle ithal olarak getirtilen löp et ülkemize giriş yaparken ciğer ve sakatat ürünleri ithal edilen ülkede kaldı bu sebeple kasaplarda ciğer ve sakatat zor bulunur hale geldi. Bu durum ciğer ve sakatat fiyatlarının 2 kat artmasına sebep oldu.

Diğer bir sorun ithal olarak getirtilip satın alma için sunulan 1 kilo etin 200 gramının yağ 50 gramının paket ağırlığı olduğu düşünülürse 1 kilo olarak alınan etin aslında 750 grama düştüğü görüşülünde.

Tüm bu tartışmalar sürerken gelecek nesiller için sağlıklı adımlar atılmaktadır. Gerçekleştirmeye başlanılan projelerin devamının sağlanmak önemlidir.Bunun gibi yeni projeler ile üretici desteklenmelidir. Üreticinin desteklenmesi halk sağlığı ve ülke refahı önem arz etmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP