DOLAR

32,5122

0.14%
EURO

34,8777

0.27%
ALTIN(gr)

2.473,55

0,47%
BİST 100

%
Asgari Ücret Görüşmelerinin İlk Toplantısından Çıkan Sonuç Nedir?
  • Finans 365
  • Finans
  • Asgari Ücret Görüşmelerinin İlk Toplantısından Çıkan Sonuç Nedir?

Asgari Ücret Görüşmelerinin İlk Toplantısından Çıkan Sonuç Nedir?

Asgari ücret görüşmelerinin ilk toplantısı sona erdi. Toplantı kapsamında işçi tarafı taleplerini dile getirdi. Görüşmelerde Çalışma Bakanı Selçuk'ta bir konuşma yaparak asgari ücretin geleceğine dair ilk açıklamasını yapmış oldu. Peki 6 Aralık tarihinde gerçekleştirilen ilk asgari ücret görüşmelerinden çıkan sonuç ne? Finans365.com olarak asgari ücret görüşmelerini değerlendiriyoruz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:41
Asgari Ücret Görüşmelerinin İlk Toplantısından Çıkan Sonuç Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılı asgari ücretini belirlemek adına çalışmalarına ve görüşmelerine başladı. Görüşmeler kapsamında 7 milyon vatandaşı doğrudan, 20 milyon vatandaşı ise dolaylı olarak ilgilendiren asgari ücret konusunda ilk açıklamalar geldi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk 2019 Asgari Ücret Görüşmeleri toplantısından ne sonuç elde edildi? İşte detayları ile 2019 yılı asgari ücret görüşmelerinin ilk toplantısına dair detaylar,

2019 ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNDE İŞÇİ TALEPLERİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda milyonlarca işçiyi temsil eden Türk İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay, taleplerini dile getirdi. 2019 yılında asgari ücretin en az enflasyon oranında artması gerektiğini ifade eden Ergün Atalay, bu orana ayrıca refah payı eklenmesini de talep etti.

“Biz asgari ücretli, fakir fukara, bu ülkenin yüzde 70’iyiz. Bizim olmazsa olmaz kırmızı çizgimiz enflasyon oranı. Evvela bir enflasyon oranını görelim, sonra ona göre hareket edelim. İş veren ile bir arada olacağımızı düşünmüyorum. Gitmeden bir şey söylüyorum ama onların bakış açısı belli. Önceden asgari ücret desteği veriyorduk. Bu sene Türk-İş’in isteği şu, örgütlü olan yerlere bu destek verilsin. Örgütlü olmayan yerlere destek verilmesin. 81 vilayet içinde örgütlenmede en kötü vilayetler, Denizli ve Antalya. Türkiye’nin en çok işçi çalıştıran iki vilayeti örgütlenmede en sonda yer alıyor. Bu tablo bu ülkeye yakışmıyor.”

TOPLANTIDA YER ALAN İŞÇİNİN KONUŞMASI

Asgari ücret görüşmelerinde bir ilk yaşandı ve asgari ücretle çalışan iki vatandaş komisyonda söz aldılar. İşte asgari ücretle çalışan ve komisyonda yer alan işçilerin talepleri.

“Oğluma forma aldım ama hırkasını alamadım. ‘Onu da bir ay sonra alırım’ dedim. Kredi kartıyla geçinmeye çalışıyoruz. Okul yönetimi prosedür gereği sürekli oğlumu uyardığı için o da gurur yaptı ve okula gitmedi. Lise ikiden terk etti. Bunu bir tek ben değil, bütün asgari ücretlilerin yaşadığına inanıyorum. Forma bile alamadıklarını düşünüyorum. Enflasyon artışları, gelen zamlarla aldığımız paranın hükmü kalmadı. Kiram 850 lira, aldığım maaş bin 903 lira, yemek artı yol ile.

2 Bin TL Üzeri Bekliyorum

Kredi kartlarını kullandığım için ve kullanmak zorundayım, çünkü bunun faturası var, gıdası var. Bu sefer faturaları ödüyorsunuz. Elinize 200, 300 lira bazen kalıyor. Kredi kartını ödemek zorundasınız. Oradan çekip oraya yatırıyorsunuz. Asgari ücretin, en azından bize nefes aldırabilecek, daha insanca yaşamamızı sağlayabilecek bir düzeye gelmesini bekliyorum 2 bin üstü bekliyoruz.”

İŞVEREN TEMSİLCİSİNİN AÇIKLAMASI

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç görüşmeler çerçevesinde yapmış olduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

“Asgari ücrette yapılacak artış oranı belirlenirken ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum, hedef yatırımlılık, verimlilik, işsizlik ve özellikle son aylarda kayda değer şekilde yol aldığımız enflasyonla mücadele hedefleri de dikkate alınmalı. Asgari ücrette değişiklik olmamasına rağmen ekim ayından itibaren kesilen destekle asgari ücretin işverene maliyeti yükselmiştir. Bu nedenle artış gösterecek asgari ücret karşısında verilecek destek oranında da bir artışa gidilmesi çok önemlidir”

HÜKÜMETİN ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRMESİ

2019 Asgari Ücret Görüşmeleri kapsamında hükümet adına görüşmelerde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücret değerlendirmesi ise şu yönde,

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi 2019’da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Asgari ücretin ekonomi konjonktürle uygun bir şekilde tespit edilmesi olacak. Üretimde verimliliğin artırılması da kuşkusuz bu sosyal diyaloğun güçlendirilmesine bağlı. Sosyal bir hukuk devleti olmanın gereği olarak asgari ücret her yıl yeniden belirlenmektedir. Asgari ücret tespit komisyonumuz çok önemli bir mekanizma.

16 yıllık hükümetlerimiz döneminde işçi ve işverenlerimizin haklarını gözeterek her zaman çözüme kavuşturan taraf olduk. Bu anlamda işçilerimiz de işverenlerimiz de müsterih olsunlar. Komisyon toplantılarıyla haklarını koruyarak, ülkemizin kalınmasına katkıda bulunacak bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum.

Asgari ücret çalışanlara belirli bir ücret düzeyinde ödeme yapmamızı sağlayan bir uygulamamız. 2018 için uygulanan bekar ve çocuksuz birisi için 1603.12 TL’dir. Vergi dilimi nedeniyle meydana gelen düşüşü kanunla önledik. AGİ’yi ilave yaparak bu durumu düzelttik. AK Parti’nin iktidara gelmeden önce belirlenen son asgari ücret 2002 Temmuz ayına aitti. 184 lira düzeyinde olan asgari ücret, 1603,12 liraya yükselttik. Yüzde 770, reel olarak ise yüzde 102 arttığını görmekteyiz.

NE ZAMAN NİHAİ SONUÇ BELLİ OLACAK?

Asgari ücret görüşmelerinin ne zaman açıklanacağı sorusunun yanıtı ise en az 4 görüşme sonra. İlk görüşme hükümetin ev sahipliğinde gerçekleşti. Daha sonra bir kez işçi bir kez de işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde görüşmeler olacak. Daha son bu görüşmelerin ardından son bir görüşme yapılması ve 2019 yılı için asgari ücretinin belli olması bekleniyor. 2019 asgari ücret görüşmelerinin son görüşmesinin de Aralık ayının son haftası içinde olması kuvvetle muhtemel. Ayrıca görüşmelerin ikinci toplantısı ise 13 Aralık tarihinde olacak.

Asgari Ücret İçin İkinci Toplantı Tarihi Belli Oldu

Çalışma Bakanı Selçuk’tan İlk Asgari Ücret Açıklaması Geldi

Asgari Ücret Görüşmeleri Öncesi İşçi Tarafı Kırmızı Çizgisini Açıkladı! İşte İlk Teklif

Asgari Ücret İçin İlk Toplantı Yapılacak! İşçi Talepleri ve İşveren Önerisi

Asgari Ücret Gelişmelerini Yakından Takip Etmek İçin;

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook Sayfamız için TIKLAYINIZ

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP