DOLAR

32,3429

0.19%
EURO

35,0947

-0.31%
ALTIN(gr)

2.238,91

-0,19%
BİST 100

%
Maraş Otu Nedir? İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Maraş Otu Nedir? İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Maraş otu, dil altına konularak emilen kafa yapıcı bir bitkidir. Renk ve koku bakımından kınaya benzer. Bu haberimizde maraş otunun sağlığa zararlarını ela alacağız...

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:46
Maraş Otu Nedir? İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Yurdumuzun Güneydoğu Bölgesinde özellikle Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgelerinde yetiştirilir. Maraş otu, diğer bir adıyla ”Deli Tütün” olarak bilinir. Maraş otunun yaprakları toz haline getirerek ceviz, meşe veya asma yaprağı çubuğu karıştırılmasıyla elde edilir. Yeşilimsi bir rengi ve un gibi yapısı vardır.

Sigarayı bırakmak isteyenler tarafından yoğun olarak kullanılır. Maraş otu dumansız tütün tüketimidir. Hasankeyf Tütünü, ağızotu, deli tütün Maraş otu türleridir. Maraş otunu 1.Dünya Savaşı sırasında, Fransız askerleri Gaziantep ve Kahramanmaraş bölgelerinde halka öğretmiştir.

Maraş otu insanda bağımlılık yapıp uyuşturur. Maraş otunun insan sağlığı üzerinde çok fazla olumsuz etkileri bulunur. Dudak ile dişler arasındaki bölgeye konularak ağızda uyuşmaya sebep olur. Maraş otu sindirim, sinir ve solunum sisteminde ciddi hasarlar meydana getirir. Maraş otu ağız florasını bozarak ağız sağlığını olumsuz etkiler. Dişi tutan kemik ve diş etinde iltihaplanmalara neden olur. Maraş otu, diş etini ve kemikleri zayıflatır. Damar ve Kalp rahatsızlıklarını tetikler. Maraş otu, ağız kanserine yol açar.

Maraş otu, içerisinde yüksek derece nikotin bulunur. Maraş otu kullanan kişilerin beynine bol miktarda nikotin ulaşır. Sigara damarları tıkar, alkol damarları genişletirken Maraş otu da kalbin çalışma sistemini tahrip eder. Maraş otu uyuşturucu gibi zararlı bir maddedir.

Normal tütündeki nikotin oranı % 1ile %3 arasında yer alırken Maraş otunda bu oran %9′ civarıdır. Maraş otu 1 tatlı kaşığı avuca alınıp alt dudakla çene arasına konularak emilir. Ağızda yaklaşık 10 dakika tutulur. Tütün tükürük karışımı ile ağızdan dışarı atılır.

Dumansız tütün insan sağlığını emerek mahveder. Bu madde kanser ve ülsere neden olur. Nikotini yüksek derecede olduğu için karaciğeri de tahrip eder. Dumansız tütünün içerisindeki bazı katkı maddeleri; diş eti ve diş hastalıklarına, merkezi sinir sistemi hastalıklarına, sindirim ve boşaltım sistemi hastalıklarına, damar sistemi hastalıklarına neden olur. Bu zararların geri dönüşümleri ölümlere neden olur. Maraş otunu kullanan kişiler bu maddeyi kullandığı için pişman oluyor. Bağımlılık yapan Maraş otu sağlığı da olumsuz etkiliyor.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)
  • Mehmet

    Sigarayı bıraktim 6 ay sonra Maraş otu kullandım. Yaklasik 5 aydır kullanıyorum. İlk zamanlar sigara hiç aklıma gelmiyor diye seviniyordum. Ama beyine ve vucuta ciddi zararlar verdiğini bizzat yasayorum. Bende beş ayın sonunda vücutta kaşınma ve en önemlisi kafamda karıncalanma ve kalbimin üstünde iğne batırıyor gibi acı sırt ve kafa tası arkasinda ağrı belirtileri başladı.birakmasi da gerçekten sigaradan zor. Çünkü ben sigarayı 3 yıl 5 yıl gibi süreler birakabildim. Bunu bırakmak için 2 gündür çok büyük mücadele veriyorum. Çok çabuk sinirleniyorum. Ve iki gündür sürekli sarhoş kafası gibi konuşulanlara bile tepki vermekte zorlanıyorum. Sakın baslamayin.

  • şaban yaşa

    kesinlikle kulanmayın arkadaşlar sigara bunun yanında melek sigarada içmeyin sinir sistemini alt üst ediyor ot maraşlılar bu yüzden cabuk sinirli oluryorlar


HIZLI YORUM YAP