DOLAR

32,3785

0.16%
EURO

35,1844

-0.02%
ALTIN(gr)

2.325,02

0,26%
BİST 100

%
Engellilere ÖTV İndirimi Nedir? (Şartları Nelerdir?)

Engellilere ÖTV İndirimi Nedir? (Şartları Nelerdir?)

Engelliler ÖTV indiriminden nasıl faydalanabilirler, hangi evraklar istenmektedir, şartları nelerdir?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:48
Engellilere ÖTV İndirimi Nedir? (Şartları Nelerdir?)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÖTV indirimi verilen engelliler kategorisinde yer almak için öncelikle yüzde 40 ve yüzde 40’ın üzerinde bir engele sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca bu engelliliğin kanıtlanması gerekmekte olup tam teşekküllü bir hastaneden onaylı engelli sağlık raporunun alınması gerekmektedir. Bu sürecin ardından engelli vatandaşlara araç alımlarında ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engelli bireyler için geçerliliği kabul edilen bir indirim olup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan engelliler bu indirimden yararlanamamaktadır. Ayrıca ÖTV indirimi her araç için geçerli olmayıp belli kategoriye ve motor silindir hacmine sahip araçlara indirim uygulanmaktadır.

Engellilere ÖTV İndirimi

Engellilere ÖTV indirimi uzun süredir uygulanmakta olan bir işlemdir. Yüzde 40’ın üzerinde engeli bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına araç alımlarında indirim uygulanmaktadır. İndirimden yararlanabilmek için öncelikle engelli raporunun ibraz edilmesi gerekmektedir. Engellilerin araç alırken ÖTV indiriminden faydalanmaları için bazı şartlar belirlenmiştir. Bu şartlar arasında ise ortopedik sorunlar önem kazanmaktadır. Kişinin problemine en uygun aracın alınması için kişinin engelinin yanı sıra ortopedik problemlerinin de olması gerekmektedir. Engelli ÖTV indirimi 2018 yılında da geçerli olup engelli vatandaşlara verilmeye devam edilmektedir.

Engellilere ÖTV İndirimi Hangi Araçlar İçin Geçerlidir?

Engelli vatandaşlara özel olan ÖTV indirimi her araç için uygulanmamaktadır. ÖTV Kanunu’nda yer alan 2 sayılı araçlar için ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Bu araçları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Motosikletlerde indirim uygulanmaktadır. Ancak her motosiklet için geçerli değildir 87.11 pozisyonunda bulunan motosikletler için ÖTV indirimi uygulanmaktadır.
  • Panelvan, van ve kamyonetler için de ÖTV indirimi bulunmaktadır. Engelli vatandaşlar 87.04 pozisyonundaki araçlar için eşya taşıma amacı ile alınır ise indirimden yararlanabilmektedir. Ancak bu araçların silindir hacimleri için de bir üst limit belirlenmiş olup bu limit 2800 cm3’dür.
  • Binek araçlar arasında ise otomobil, ATV, panelvan ve diğer araçların alımlarında ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Ancak bu indirimlerden faydalanabilmek için 87.03 pozisyonuna sahip olmaları gerekmektedir. Engelli araç indiriminin geçerli olduğu bu binek araçlar içinde belli bir motor silindir hacmi belirlenmiş olup üst limiti 1600 cm3’dür.

​​​​​​​Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP