DOLAR

32,5736

0.09%
EURO

35,0315

0.46%
ALTIN(gr)

2.421,85

-0,04%
BİST 100

%
ATM’den Nakit Avans Çekenler Dikkat! Yargıtay Emsal Karar Yayımladı

ATM’den Nakit Avans Çekenler Dikkat! Yargıtay Emsal Karar Yayımladı

Bankamatikten nakit avans çekmek isteyen kişilere Yargıtay'dan üzücü haber geldi. Yargıtay bankaların ATM'den nakit avans komisyonu almasını haklı buldu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:53
ATM’den Nakit Avans Çekenler Dikkat! Yargıtay Emsal Karar Yayımladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avans Çekim Komisyonu Haklı Bulundu

İstanbul’da yaşanan olayda acil nakit para ihtiyacı duyan bir vatandaş kredi kartı ile bankamatikten nakit avans çekti. Daha sonra kredi kartı ekstresi üzerinden yapmış olduğu işlemden bankanın kendisinden 3 bin 746 lira masraf kestiğini gören kişi bu fahiş ücretin iade edilmesi için dava açtı.

Banka yapmış olduğu savunmasında kredi kartı verilirken imzalanan kredi kartı sözleşmesi içerisinde bu bilginin yer aldığını öne sürerek davanin iptal edilmesini istedi ancak yerel mahkeme gelen bilirkişi raporunda hızlı para bedeli ve taksitle nakit avans ücreti hakkında banka tarafından delil ve belge sunulmamasını gerekçe göstererek dava talebini kabul etti. Banka avukatı ise kararı temyiz ederek bir üst mahkemeye taşıdı.

Yargıtay Bankalar Lehine Emsal Karar Verdi

Yargıtaya taşınan davada üst mahkeme tüketicinin hiçbir başvuru yapmadan, kredi çekme işlemleri ile uğraşmadan kolay bir şekilde nakit para çekmesini gerekçe göstererek bu parayı ödemesini haklı buldu ve bankalar lehine karar verdi. Yargıtay 19. Dairesi tarafından görülen davada dilediği şartta sözleşme imzalama hakkı bulunan kişilerin bu sözleşmeyi devam etme mecburiyeti bulunmadığına dikkat çekerek tüketicinin bu sözleşmeye devam etmesinin sözleşme şartlarını kabul ettiği anlamına geldiğini ileri sürdü.

Milyonları ilgilendiren Yargıtay kararında “Bu nedenle davacının ödediği nakit avans çekim komisyonunun iadesine ilişkin isteminin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

Bankalar tarafından tüketici kredilerinden herhangi bir zorunlu masraf ve gidere ilişkin bulunmayan kesintilerin iade edilmesi gerekmektedir. Ancak kredi kartı kullanmak suretiyle nakit avans çekilmesi halinde uygulanan nakit avans çekim komisyonu, bu nitelikte bir ücret değildir.

Tüketici nakte ihtiyaç duyduğunda bankaya gidip tüketici kredisi imzalamadan, emek ve mesai harcamadan, herhangi bir merasime gerek kalmadan kolaylıkla bu krediye ulaşmaktadır. Banka, kart kullanıcısına ATM’lerden 24 saat kredi kullanma olanağı sağlamıştır. Bu hizmet, bankanın ATM cihazlarında her zaman belli tutarda bir nakit para bulundurması ve ne zaman kullanılacağını bilmediği bu meblağın faizinden yararlanmaktan vazgeçmesinin karşılığıdır. Kararın oy birliği ile bozulmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP