DOLAR

32,5769

0.01%
EURO

34,8883

-0.02%
ALTIN(gr)

2.432,08

0,09%
BİST 100

%
Yakıt Fiyatları Dolara Endeksli mi Olacak? Benzine, Motorine, LPG’ye Ne Kadar Zam Yapılacak?
  • Finans 365
  • Finans
  • Yakıt Fiyatları Dolara Endeksli mi Olacak? Benzine, Motorine, LPG’ye Ne Kadar Zam Yapılacak?

Yakıt Fiyatları Dolara Endeksli mi Olacak? Benzine, Motorine, LPG’ye Ne Kadar Zam Yapılacak?

Son 24 saattir Türkiye gündemini ekonomik açıdan en çok meşgul eden hususların başında benzine 3 lira zam yapılacak mı? sorusu oluşturuyor. Bir diğer görüşte ilk olarak Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde yakıtın litresini 1 dolara sabitleme olacağı yönünde. Peki benzine, motorine, LPG'ye ne kadar zam yapılacak?

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:48
Yakıt Fiyatları Dolara Endeksli mi Olacak? Benzine, Motorine, LPG’ye Ne Kadar Zam Yapılacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son 24 saattir Türkiye gündemini ekonomik açıdan en çok meşgul eden hususların başında benzine 3 lira zam yapılacak mı? Sorusunun cevabı geliyor. 

Dün akşam saatlerinden itibaren  değişik haber portalları tarafından ortaya atılan ‘benzine 3 TL zam’ haberi, adeta gündemi karıştırdı. Enerji-petrol gaz İkmal istasyonları işveren sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş ile görüşme yapıldı ve bu iddialara net bir açıklama getirildi.

Benzine, Motorine, LPG’ye Ne Kadar Zam Yapılacak?

Eşel mobil sistemi (SMS) uygulamalarının, akaryakıt fiyatlarına gerçekleştirilen zammı önlemek maksadıyla geliştirildiğini dile getiren Aktaş, yalnızca bu sebepten dolayı 31 milyarlık bir vergi gelirinden vazgeçildiğini sözlerini eklemiş.

Akaryakıtın Ne Kadarı Devletin Kasasından Karşılanıyor?

  • LPG’nin litre fiyatından 1 TL, 

  • Motorinin litre fiyatında 2,05 TL, 

  • Benzinin litre fiyatında 2,30 TL

Eşel mobil sistemi uygulamaları aracılığı ile yıl içerisinde gerçekleştirilecek zamlardan kaçınmak mümkündür ancak ÖTV’den karşılanabilecek miktarını ise belli bir limiti vardır.

Benzine Zam Yapılacağı Haberi Nereden Çıktı?

Gelir İdaresi enerji Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı’nın yapmış olduğu açıklamalara göre, akaryakıt fiyatlarını dengede tutmakta olan eşel mobil sistemi uygulamaları ile alakalı devletin, ÖTV miktarını daha fazla karşılayabilecek durumda olmadığını dile getiren Karyağdı, bu sistemden vazgeçilmesi durumunun olması halinde, akaryakıt fiyatlarının otomatik bir şekilde 2.30 ile 3 TL kadar yükseleceğini dile getirdi.

Türkiye’de uzun zamandır eşel mobil sistemi adındaki uygulama devam ediyor. Akaryakıt almış olan vatandaşların, cüzdanını doğrudan etkileyen bu uygulama, akaryakıt fiyatlarının belirli bir ölçüde kalabilmesi amacıyla devletin, vazgeçmesini teşkil ediyor. Yani akaryakıta yansıması gereken fiyat artışı, genel itibari ile eşya mobil sistemi aracılığı ile ÖTV’den karşılanıp pompaya yansıtılmıyor ve vatandaşın cebinden çıkmamış gibi görünüyor. Ancak konu ile ilgili yapılan açıklamalar, artık bu uygulamanın devam edilebilir bir tarafının kalmadığını gözler önüne seriyor. Bununla beraber eşel mobil sisteminden vazgeçilmesi durumunda akaryakıta ansızın 2.30 ile 3 TL kadar zam gelmesi durumu bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP