DOLAR

32,6028

0.38%
EURO

34,8206

0.23%
ALTIN(gr)

2.504,33

0,82%
BİST 100

%
TBMM’de Onaylandı, 850 Bin Esnaf Vergi Ödemeyecek

TBMM’de Onaylandı, 850 Bin Esnaf Vergi Ödemeyecek

Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin imzasını Taşıyan vergi kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Böylelikle 850 bin civarında olan mükellef grubunun kazançları, gelir vergisinden muaf tutulacak. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan vergi kanunu TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:49
TBMM’de Onaylandı, 850 Bin Esnaf Vergi Ödemeyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Yasama yılının başlamasıyla beraber Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin hazırlamış oldukları kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilerek yasalaştı. Esnafları ilgilendiren ve vergi muafiyetini kapsayan çalışmalar, 850 bin civarında mükellef grubunun kazançlarını yakından etkiliyor.

Türkiye, 2023 hedeflerine doğru giderken iktidarda bulunan Cumhur İttifakı’nın büyük ortağı AK Parti, esnaflar için kesenin ağzını açmaya devam ediyor. Küçük esnaf olarak tanımlanan terzi, kuaför gibi esnaf grubunun kazançlarından elde etmiş oldukları gelir, gelir vergisinden muaf tutulacak ve bu meslek gurubundaki esnaflar (850 bin civarı kişi) kazançlarından elde ettikleri Gelir vergisini ödemeyecek.

Vergi Muafiyeti Düzenlemesi Neleri Getiriyor?

  • Piyasada küçük esnaf olarak da tanımlanan ve 250 bin civarında sayıları olan mükellef grubunun elde etmiş oldukları kazançlar, gelir vergisinden muaf tutulacak. (Senelik cirosu 240 bin TL’nin altında olan mükelleflerden terzi, kuaför gibi esnaftan vergi alınmayacak)

  • Gelir vergisinden muaf tutulacak bir başka kategori ise tarımsal destekleme ödemeleridir. Geriye dönük 5 sene içerisinde yapılan bütün ödemeler ise iade edilecek.

  • Vergi incelemesinin uzaktan yapılmasına olanak tanıyan elektronik ortamda vergi dairesi kurulmasına izni verilecek. 

  • Yeniden değerleme yapılarak senenin ekim ayı içerisinde bir önceki senenin aynı dönemine oranla Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) yurtiçi-üretici fiyat endeksi oranlarında meydana gelen ortalama fiyat artış oranı, tekrardan değerleme oranı olarak dikkate alınacak.

  • Sosyal içerik üreticilerinin gelirleri gelir vergisinden muaf tutulacak. Bu istisna açısından bankada hesap açılması gerekecek. Bu hesaplar üzerinden bankalar %15 oranında kesinti yapacak.

  • Konaklama vergilerinin yürürlükte olma tarihi 1 Ocak 2022 tarihinden 1 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

Böylece TBMM’de onaylanan kanun teklifi, esnafları adeta can simidi gibi olacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP