Emekliye Ve Memura Yeni Enflasyon Farkı Verilecek 

Emekliye Ve Memura Yeni Enflasyon Farkı Verilecek 

Milyonlarca memur ve emeklisinin beklediği müjdeli haber nihayetinde geldi. Merkez Bankası 2021 senesi enflasyon tahmini rakamlarına göre 4.3 puan artış göstererek yüzde 14.1 den yüzde 18.4' e yükseldi. Enflasyonun bu amaç rotasında yerine gelmesi durumunda ise senenin ikinci yarısında memur ve memur emeklisi için %7 fark meydana gelmesi bekleniyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:50
Emekliye Ve Memura Yeni Enflasyon Farkı Verilecek 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enflasyon rakamları, memur ve memur emeklilerinin en çok takip ettikleri bilgilerin başında geliyor. Bunun sebebi ise oluşum gösteren her rakam, ocak ve temmuz aylarından sonraki her 6 aylık zaman dilimi içerisinde alacağı zammı da direkt bir şekilde etkiliyor. Ekim ayına ait  enflasyon bilgileri ise kasım ayının ilk haftasında netlik kazanacak. Fakat bu rakamlar kamuoyu ile paylaşılmadan önce Merkez Bankası‘nın sene sonu tahminlerinde artışa gitmesi öngörülüyor.

 Temmuz-Aralık Dönemi Enflasyon Rakamları

 Merkez Bankası’nın yapmış olduğu enflasyon rakamı tahminlerine göre; enflasyon, sene sonra da yüzde 18.4 olarak piyasalara yansıyacak. Yukarı yönlü bir beklenti ise memur ve memur emeklisinin temmuz-aralık dönemi içerisinde alacakları farkı da yakından ilgilendirecek. Memur ile memur emeklisi, 2019 senesinde gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde 2020 senesi için %4+4 ve yine aynı şekilde 2021 senesi için ise %3+3 oranında zam almıştı. İşte enflasyon farkı da bu rakamları oldukça yakından etkilenmişti.

 

2019 senesinde gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinin son zam oranları ise bu senenin temmuz-aralık dönemi içerisinde geçerli olacak biçimde %3 oranında uygulanmıştı. İlk 6 aylık dönem içerisinde meydana gelen %5. 45’lik bir enflasyon farkı oluşması ise maaşa eklenmiş ve toplam zam oranını yüzde 8.45 olmuştu. Ocak ayı içerisinde ise hem toplu sözleşme zammı gerçekleştirilecek hem de bu zamana İlave olacak şekilde yüzde 3’ü alacak bir enflasyon farkı da eklenecek.

 

Toplu Sözleşme Zammına Eklenecek 

 

Merkez Bankası’nın yıl sonu beklenti rakamları tahminlerine göre yıl sonu enflasyon oranı yüzde 18.4 olarak gerçekleşirse son 3 ayda yani ekim-kasım ve aralık ayları için yaklaşık %6 ile 6, 5 oranında bir enflasyon rakamlarının ortaya çıkması öngörülüyor. Bu durum aslında memur ile memur emeklisi açısından yıl sonunda yaklaşık olarak %7 oranında bir enflasyon farkı oluşması anlamına geliyor. Buna bir de yeni toplu sözleşme zammı eklenecek ve ağustos ayı içerisinde varılan anlaşmaya göre; 2022 senesinin ocak ayında maaşlara %5 oranında toplu sözleşme zammı eklenecek. Böylelikle toplam zam yüzde 12’ye ulaşmış olacak. SSK ile BAĞ-KUR emeklisi vatandaşlar ise eğer enflasyon beklentilerini paralel bir şekilde rakamları gerçekleşirse yüzde 10’a yakın bir zaman alacak.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP