DOLAR

32,5970

0.37%
EURO

34,8285

0.26%
ALTIN(gr)

2.493,26

0,37%
BİST 100

%
Ayçiçek Yağı Fiyatlarının Önüne Bu Yöntem İle Geçilecek!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Ayçiçek Yağı Fiyatlarının Önüne Bu Yöntem İle Geçilecek!

Ayçiçek Yağı Fiyatlarının Önüne Bu Yöntem İle Geçilecek!

 Son zamanlarda Türkiye'de özellikle de zincir marketlerde fahiş fiyatlar adeta cep yakıyor. En çok zam alan ürünlerin başında ise ayçiçek yağı geliyor. Peki, ayçiçek yağı neden bu kadar pahalı? Ayçiçek yağının fiyatının yükselmesinin önüne geçebilmek amacıyla hükümetin aldığı herhangi bir tedbir var mı? Ayçiçek yağı fiyatları ile ilgili son gelişmeler ve çok daha fazlası haberimizin detayında...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:51
Ayçiçek Yağı Fiyatlarının Önüne Bu Yöntem İle Geçilecek!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 Ayçiçek yağının fiyatının bu kadar pahalı olmasının sebebi, ” kuraklık– pandemi “

 Ayçiçek yağında meydana gelen fiyat artışları, üretimle yavaşlatmaya gayret edilecek. Destek miktarının yükselmesi ile beraber bir önceki seneye oranla %16’lık bir artış ile 2,4 milyon ton üretim yapılması planlanıyor. Toplam İhtiyaç olan ayçiçek yağının karşılanması açısından gerekli olan üretim oranı ise yüzde 60 olarak açıklandı. Son 1,5 yıl içerisinde ayçiçek yağında meydana gelen aşırı fiyat artışları, üreticileri bu ürüne yönlendirdi. Tarım ve orman bakanlığı bitkisel üretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalara göre; destek miktarını da yine aynı şekilde artış göstermesi sebebiyle Türkiye’nin Ayçiçeği üretiminin, Bir önceki seneye oranla %15 oranında bir artış ile 2,4 milyon son olacak.

  2022 Senesinde Ayçiçek Yağı Üretimi Derecede Olacak

 Küresel piyasalarda ayçiçek yağına karşı oluşturulan talebin etkisi ile yurtdışı borsa fiyatlarında artış gerçekleşiyor. 2021 ile 2022 senesi pazarlama senesinde dünyada yağlı tohum üretim miktarının 628 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Toplam imalatı lise %61,3 lük bir kısmını soya, 10, 7’sini ise koza ve yüzde 8,9’ unu ise ayçiçeği oluşturuyor. Son 10 senelik dönem içerisinde ayçiçeği imalatında %59.7 artış sağlandı.

 2022 sezonunda ise dünya ayçiçeği imalatının Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği’ndeki artışa bağlı bir şekilde meydana gelen 56 milyon ton ile rekor seviyede olacağı tahmin ediliyor.

 Türkiye’de ayçiçek yağı ekim alanı 6, 5 milyon dekar

 Türkiye’de yağlık ayçiçeği ekim alanı 2020 senesinde %17 oranında artış göstererek 6,5 milyon dekora ulaşırken, yağlık ayçiçeği imalatı ise 1.9 milyon tona ulaşmış bulunmakta. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ayçiçeğinin yeterlilik oranı ise yüzde 60.1 olarak gerçekleşti. 2021 senesi tüketici fiyat endeksi tarafından yüzde 15,6’lık bir artış ile 2.39 milyon ton olarak belirlendi. Türkiye’de Ayçiçeği üretiminin yoğun bir şekilde gerçekleştirildiği iller arasında başta Tekirdağ olmak üzere Kırklareli, Adana, Edirne, Konya geliyor. Bu iller: Yağlık ayçiçeği ekimi ve üretiminin yaklaşık olarak %68’ ini karşılıyor.

Gümrük Vergisinin Sıfırlanması

 2021 senesinin ilk 8 aylık dönemi içerisinde ayçiçeği tohumu ithalatında %31 oranında azalması ile beraber 616 bin ton olarak gerçekleşti. 2021 senesi ile kıyaslandığı takdirde dünyada ayçiçeği fiyatı ortalama %47 oranında artış gösterdi. Dünya ayçiçeği piyasasında meydana gelen gelişmeler ve döviz kurlarındaki ciddi manada artış da dikkate alındığında ayçiçek tohumu ham yağı ithalatı yüzde 10’luk bir gümrük vergisi uygulanıyordu. Bu senenin sonuna kadar yüzde ‘0’ olarak gerçekleşecek.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP