7’den 70’e Herkesin Maaşı Artacak! İşte 2022’de Maaşlar Yapılacak Zamlar!

7’den 70’e Herkesin Maaşı Artacak! İşte 2022’de Maaşlar Yapılacak Zamlar!

Türkiye'de asgari ücretle çalışan 8 milyon vatandaşın maaşları 2022 senesinde zamlanacak.  Bununla beraber işsizlik maaşı tavan ve taban fiyatı, kıdem tazminatı gibi ücretlerde çeşitli değişiklikler olacak. Yurttaşların gözü kulağı, 2022 senesi başında gerçekleştirilecek zamlara çevrilmişken, belirlenen ve kamuoyu ile paylaşılan enflasyon rakamları ile beraber tahminler de yavaş yavaş gelmeye başladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:53
7’den 70’e Herkesin Maaşı Artacak! İşte 2022’de Maaşlar Yapılacak Zamlar!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Asgari ücret artışından emeklilikte yaşa takılanlara kadar, sosyal yardımlara kadar toplumun pek çok kesimi, 2022 senesi içerisinde alacakları ücretleri ya da maaşları merak etmeye başladı.

 İşsizlik Maaşı 3577 TL’ye Çıkabilir!

Geçtiğimiz senelerde asgari ücret, enflasyon rakamının 5 ile 6 puan üzerinde zaman alıyordu. Bu sene de Türkiye İstatistik Kurumunun açıklayacağı rakamlara göre çeşitli tahminler şimdiden yapılmaya başlandı. Kesin rakamlar, kasım ile aralık ayları enflasyon rakamlarından sonra belli olacak. Burada öngörüler %25 ile %30 arasında asgari ücrete bir zam yapılması yönünde. Yapılması konuşulan %25’i oranında zama göre net asgari ücret 3532 TL civarında olacak. Böyle olması durumunda brüt ücret tutarı ise 4471 TL alacak.

 Emeklilere Yapılacak Zam Masada

2021 senesi sonuna yaklaşmışken, devlet artık emekliler açısından da çeşitli faaliyetlere girişti. Bunlardan birincisi maaşlara yapılacak zam, diğeri ise emeklilikte yaşa takılanlar. Emekli vatandaşlar açısından 4 senelik enflasyon oranı %72 olarak ortaya çıkarken, yıl sonu beklentisi rakamları ise yüzde 9.17 olarak gerçekleşti. Memur ile memur emeklileri için zam oranları ise toplu sözleşme ile beraber yüzde 11.17 olacak. Ancak emekli vatandaşların taban maaşlarının 2.000 TL’ye yükseltilmesi, bu halde düşük maaş alanlara seyyanen artış yapılması bekleniyor.

 2022’de Sosyal Yardımlar Da Artacak

Koronavirüsü pandemisi dönemi içerisinde olmak üzere milyonlarca yurttaşımızın problemlerine bir can simidi gibi yetişen sosyal yardımların artırılması, kapsamının genişletilmesi de gündemde. Yaşlı vatandaşlara, eşini kaybedenlere, engellilere, sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlara gerçekleştirilen bu yardımların miktarı da artırılacak.

Çiftçinin Maliyetini Düşürmek Amacıyla Önlemler Gelecek

Üreticilerin maliyetlerini minimuma rakamlara indirecek önlemler alınacak. Özellikle de mazot, tohum, göbre gibi girdi maliyetlerini aşağı çekecek destek ve teşvikler devreye sokulacak.

 Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( EYT)

3600 ek gösterge çalışmalarının başlaması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’e talimat vermişti. Bunun üzerine emeklilikte yaşa takılanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendileri için bir çalışma başlatılması talimatını vermesini talep etti. Daha sonrasında ise Çalışma Bakanlığı bünyesinde ele alınan emeklilikte yaşa takılanlar durumu, 4 ila 5 formül üzerinde netlik kazanacak biçimde ele alınacaktı. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde plan ve bütçe komisyonu görüşmeleri devam ederken, HDP Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’a, emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili çalışmaların olup olmadığını, var ise ne durumda olduğuna yönelik bir soru önergesi verdi. 1 hafta sonra cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, HDP’li milletvekilinin sorusunu yazılı bir cevap verdi ve bütün medeni ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de emekli olabilmek amacıyla yaş kriterinin yerine getirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu nedenle yaşını tamamlamamış vatandaşların emekli olmaları söz konusu değildir.” Şeklinde bir açıklama yapınca bu sefer Çalışma Bakanlığı ile Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay çelişiyor mu? şeklinde bir soru akıllara geldi. Önümüzdeki günlerde asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalara başlaması ile beraber 3600 ek gösterge çalışmalarının da ele alınması bekleniyor. Diğer taraftan sosyal yardımların iyileştirilmesi konusuna ek bir şekilde emeklilikte yaşa takılan vatandaşların problemlerinin hükümet tarafından (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) ele alınıp alınmayacağı ise şimdiden merak edilmeye başlandı.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP