Asgari Ücrete Büyük Zam Bekleniyor, İşte Muhtemel 3 Senaryo!

Asgari Ücrete Büyük Zam Bekleniyor, İşte Muhtemel 3 Senaryo!

2022 senesi içerisinde asgari ücrete uygulanacak zamlı ücretler için işçinin gözü kulağı, hükümetten gelecek haberi çevrildi. Şimdilik asgari ücret için 3 senaryo öngörülüyor. İşte o tahminler haberimizde...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:53
Asgari Ücrete Büyük Zam Bekleniyor, İşte Muhtemel 3 Senaryo!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz seneler içerisinde enflasyon rakamlarının 5 ila 6 puan üzerinde zamlanan asgari ücretin bu yıl da aynı biçimde olacağını tahmin eden de var, daha da büyük bir zaman geleceğini düşünende. Türkiye İstatistik Kurumunun 2021 senesi kasım ve aralık aylarında gerçekleşecek enflasyon oranlarını paylaşmasının sonrasında net rakamlar kesinlik kazanacak. Milyonlarca vatandaşı oldukça yakından ilgilendiren asgari ücret ile alakalı olarak 3 senaryo üzerinde duruluyor.

 Asgari Ücret İçin Düşünülen 3 Senaryo

 Milyonlarca asgari ücretli çalışan, 2022 asgari ücret zam oranları açısından gözünü kulağını hükümetin gelecek zam haberini çevirmişken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret çalışmalarının yakın zaman içerisinde başlayacağını söylemişti. 2020 senesi içerisinde yüzde 21,56 bir zam alan asgari ücret açısından üç değişik senaryo masada. Birinci senaryoda enflasyon rakamlarına göre zam belirlenecek ve ikinci senaryoda ise enflasyona yüzde 5’lik refah payı da eklenecek, 3. senaryoda ise vergi düzenlemesiyle yönelik olacak. İşte tahminlerin detayları haberin devamında…

 Enflasyon Oranı Kadar Asgari Ücrete Zam

 En son açıklanan rakamlara göre senelik enflasyon, Ekim ayında yüzde 19,89’a yükseldi. Hal böyle olunca bugün net rakam ile 2 bin 825 TL olan asgari ücrete 565 TL’lik bir zam yapılacak ve 2022 senesinde asgari ücretliye ödenecek asgari ücret maaş 3390 TL olacak.

 Enflasyon Rakamlarına Refah Payının Eklenmesi

 Masada bulunan ikinci senaryoda ise ortaya çıkacak enflasyon oranına %5 oranında bira refah payı eklenmesi suretiyle asgari ücret zam oranının açıklanması geri alıyor. Buradaki formülde ise ortaya %25 oranında bir asgari ücret maaş zammı ortaya çıkıyor. Söz konusu oran, mevcut asgari ücrete indirgendiği takdirde ise 700 TL’nin üzerinde bir zam ile 2022 senesi için 3500 TL nin üzerinde bir asgari ücret dinleme gelecek. 2020 senesi asgari ücreti açıklarken, kasım ayı içerisinde senelik enflasyon yüzde 14,03 seviyesinde iken, %7’nin üzerinde bir refah payının eklenmesi ile zam oranı %21,56 oranında arttırılmıştı.

 Üçüncü Senaryoda İse Asgari Ücrete Vergi Düzenlemesinin Yapılması

 Birinci ve ikinci senaryonun aksine 3. senaryoda ise son zamanlarda yüksek sesle dile getirilen asgari ücretteki vergi dilimlerine yönelik çalışmaların getirilmesi. Mevcut asgari ücretlinin maaşından SGK işçi payı başta olmak üzere işsizlik sigortası primi ve damga vergisinin yanı sıra aynı zamanda 15’lik gelir vergisi kesintisi uygulanıyor. Bu yönde bir senaryo olması halinde ise asgari ücrete gerçekleştirilecek zam oranının 30 bandına çıkması ile 2022 senesi için 850 TL’lik bir artışın ortaya çıkabileceği öngörülüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP