Türkiye Emekliler Derneğinden ‘En Düşük Emekli Maaşı Asgari Ücret Kadar Olsun’ Talebi!

Türkiye Emekliler Derneğinden ‘En Düşük Emekli Maaşı Asgari Ücret Kadar Olsun’ Talebi!

Emekli maaşının en düşük asgari ücret seviyesi ile aynı olmasını talep eden Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, ‘aylık bağlama yöntemi değiştirilmeli 'dedi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:53
Türkiye Emekliler Derneğinden ‘En Düşük Emekli Maaşı Asgari Ücret Kadar Olsun’ Talebi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2021 senesinin sonuna doğru yavaş yavaş gelirken başta asgari ücret zam oranları olmak üzere, emekli maaşlarına ve devlet memurlarına verilecek zamlar şimdiden konuşulmaya başlandı. Türkiye’de şu anda milyonlarca vatandaş ise 1500 TL ya da daha altında emekli aylığı alıyor. Konuya el uzatan Türkiye Emekliler Derneği başkanı Kazım Ergün yapmış olduğu açıklamada ortada çok büyük bir haksızlık olduğunu, 2008 senesinden önce emekli aylıklarının asgari ücretten çok daha fazla olduğunu ama artık 2008 tarihinden itibaren dengelerin tersine döndüğünü, asgari ücretin gittikçe arttığını, emekli aylıklarının ise gittikçe küçüldüğünü söyledi.

 Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, Türkiye’de milyonlarca vatandaşın 2.000 TL’nin dahi altında maaş aldığını, emeklilikte artık aylık bağlama yönteminin değişikliğe gitmesi gerektiğini söyledi. Aralık 2002 tarihinde en düşük işçi emeklisi aylığının 257 TL iken aynı dönem içerisinde Asgari ücretin ise 184 TL seviyesinde olduğunu açıkladı.

 Türkiye’de şu anda en düşük emekli maaşının devlet katkısı ile 1500 TL, asgari ücretin ise 2 bin 825 TL düzeyinde olduğunu dile getiren Türkiye Emekliler Derneği başkanı Kazım Ergün, şunları söyledi:

“2002’nin aralık ayında 184 TL olan asgari ücret aradan geçen sürede %1433 TL artarken, 257 TL olan en düşük işçi emeklisi aylığı ise 483 TL artış gösterdi. 2002 senesinde en düşük işçi emeklisi aylığı %72’sine denk gelirken, bugün ise emekli aylıkları asgari ücretin %53’üne ancak denk gelebiliyor. Yaklaşık 20 yıl içerisinde taban emekli aylığı ile asgari ücret arasındaki makas, emeklinin lehine iken artık şimdi devran tersine döndü.”

 

Türkiye Emekliler Derneği başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarının 2008 senesinden itibaren azalmaya başladığını ve gitgide asgari ücretin yarısının da altına düştüğünü söyleyerek, şöyle dedi:

“Asgari ücret ile en düşük emekli aylığı arasındaki adaletsizlik ortadan kaldırılmalı ve büyük haksızlıklara sebep olan aylık bağlama yöntemi değiştirilerek hakkaniyet ölçülerinde bir standart sağlanmalı. Sayın cumhurbaşkanımıza ve yetkililere sesleniyoruz; 1500 TL olan emekli aylığı ile yaşam mücadelesi vermek imkansız. En düşük emekli aylığı asgari ücret kadar olmalı. Zorlu kış koşullarında emeklilerimizin ayakta kalabilmesi için seyyanen zamlar yapılmalı”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP