Ekonomistler, Altın Fiyatlarının Yıl Sonunu Bu Seviyelerden Kapatacağını Söyledi
  • Finans 365
  • Altın
  • Ekonomistler, Altın Fiyatlarının Yıl Sonunu Bu Seviyelerden Kapatacağını Söyledi

Ekonomistler, Altın Fiyatlarının Yıl Sonunu Bu Seviyelerden Kapatacağını Söyledi

Capital Economics tarafından kaleme alınan bir makaleye göre, endişe verici enflasyon rakamlarına rağmen, ABD federal rezerv para politikası, duruşunu sıkılaştırmaya başladığı için altın fiyatları açısından önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yükselmiş olası görülen bir durum değildir. Capital Economics raporunu, yazarlarından Kieren Tompkins’in değerlendirmeleri eşliğinde sizler için derledik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:54
Ekonomistler, Altın Fiyatlarının Yıl Sonunu Bu Seviyelerden Kapatacağını Söyledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kieren Tompkins:

Altın, kısa vadeler açısından daha az güvenilir’

Dedi.

 Capital Economics yardımcı ekonomisti Kieren Tompkins, Amerikan Merkez Bankası‘nın duruşu ile altın fiyatlarında oluşturmuş olduğu etkiye yönelik olarak şu açıklamayı yaptı:

“Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek Enflasyonun piyasaların beklediğinden daha kalıcı olacağına dair tahminimiz, yatırımcıların daha yüksek enflasyon tazminatı talep ettiği anlamına gelse de FED’in para politikası duruşunun önemli bir şekilde sıkılaştırılması nın, reel hazine faizlerini biraz daha yukarı çekeceğine inanıyoruz. Bu durum, önümüzdeki birkaç yıl içinde altın fiyatının düşmesi için yeterli görünüyor”

Dedi.

 Kieren Tompkins’e göre altın madeninin enflasyon rakamlarının yüksek olduğu zamanlarda harika bir performans gösterme geçmişi mevcut. Fakat altının başarısının iksiri, fiyat baskılarının uzun vade içerisinde ne kadar kalıcı olduğu. Ünlü Ekonomist, konu ile ilgili görüşlerine şöyle devam ediyor:

“Altın, son 10,5 yılda enflasyondan korunma olarak çok iyi performans gösterse de, hatta ABD TÜFE’deki yükselişten bile daha iyi performans olsa da, daha kısa vadeli için daha az güvenilir olduğu. Bunun nedeni, kısa süreli yüksek veya yükselen enflasyon nöbetlerinin, enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin uzun vadeli beklentilerin üzerinde, herhangi bir etkisinin bulunup bulunmamasına bağlı olması “

Dedi.

 Daha Sıkı Politika Beklentilerine Ve Daha Yüksek Enflasyona Göre Altın Fiyatları Aşağı Yönde Ayarlanmayacak

Ekonomiler, dünya çapında tekrardan açılırken enflasyon artış göstermeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde fiyat artışı ekim ayı içerisinde 31 senenin en yüksek seviyesine çıkarak, senelik bazda yüzde 6.2 olarak kaydedildi. Kieren Tompkins, yükselme eğiliminde olan enflasyon rakamlarının, finansal piyasalar açısından genel itibariyle kötü bir haber olduğunu açıklıyor. Ekonomistlere göre, hisse senetleri göz önüne alındığında, daha yüksek enflasyon kazançları artış gösterebilir fakat bu etki genelde yatırımcıların gelecek zaman dilimleri içerisindeki kazançların değerini daha yüksek bir oranda iskonto ( indirim) etmesi ile daha ağır basar. Kieren Tompkins, değerlendirmelerinde şu ifadelere yer veriyor:

“Yatırımcılar, daha yüksek enflasyonun Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırması ile elele gideceğini varsayıyor. Tahvillerden gelecek nakit akışlarının satın alma gücü, enflasyon arttıkça aşındığı için, tahviller için de benzer bir hikaye”

Diyor.

 Ünlü Ekonomist, diğer taraftan değerlendirmelerine Şunları da katıyor:

“Altın, bir enflasyon riskinden korunma aracı olarak kabul edilir. Değerli metal, sonsuza kadar tutulan 10 kuponlu tahvile benzetilebilir. Altının, etkin bir şekilde yüzde sıfır’da sabit bir nominal getiri sahip olduğundan, real para politikasının duruşuna ilişkin beklentiler değişmezse, fiyatı daha yüksek enflasyona ve daha sıkı politika beklentilerine göre aşağı yönde ayarlanmayacaktır.”

Dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP