DOLAR

32,3799

0.19%
EURO

35,0567

-0.13%
ALTIN(gr)

2.324,09

0,21%
BİST 100

%

4. Dalga Korkusu Küresel Ekonomiyi Sardı!

Asya ülkeleri başta olmak üzere Kuzey Amerika ile Avrupa, 4. korna virüsü dalgasının, kesintileri ile enerji krizinin tam da ortasında sert bir kışa hazırlık yaptığını öngörüyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel iktisat, kuzey yarım küre kışına çok büyük endişeler ile giriş yapmaya hazırlanıyor. Kesintiler devam ederken, yükselmekte olan fiyatlar ile tekrardan canlanan koronavirüsü salgını sebebiyle ekonomilerin global krizden kurtuluşu mümkün görünmüyor. Bir gazetede yer alan habere göre Avrupa’da koronavirüsü kısıtlamalarının geri dönüş yapması ile beraber Çin hükümetinin ekonomik toparlanmasının yavaşlamaya başlanması ve artış gösteren covid-19 virüsü vakalarının Amerika Birleşik Devletleri’ni tekrar etkisi altına alması ile beraber, küresel iktisadın büyük bir bölümü çok ciddi bir tehditle karşı karşıya kalmaktadır. Artış gösteren gaz fiyatları ile arzda  da yine aynı şekilde ekonomi tehdit eden bir başka unsur.

 Almanya’nın rekor sayılara varan vaka bildirimlerini yapmasının yeni kısıtlamalara hazırlanması ile  Avustralya’da başlangıç yapan yasaklar, kış öncesi Avrupa’da çok ciddi manada endişelere sebep oldu. Satın alma yöneticileri arasında yapılan ve Bloomberg’in aktarmış olduğu bir ankete göre euro bölgesi ile Birleşik Krallık genelinde hizmet faaliyetleri ile imalat çalışmalarının yavaşlaması öngörülürken, ABD’de sadece mütevazi bir iyileşme beklentisi yer aldı.

 Kuzey Amerika ile Avrupa ülkelerinde geçtiğimiz birkaç gün içerisinde rekor sayılacak enflasyon bilgileri kamuoyu ile paylaşıldı. Geçen hafta Kanada’da tüketici enflasyonu son 18 senesinin zirvesine yaklaştı. Almanya’da ise üretici enflasyonu son 60 senesinin rekorunu kırarken ABD’de ise son 31 yılın en kötü enflasyon rakamları geldi. İngiltere’nin tüketici enflasyonu ise son 10 senenin zirvesine çıktı.

 Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF)  Uyarı Geldi!

Gelişmiş ekonomilerde meydana gelen yüksek enflasyon başta olmak üzere merkez bankalarının geçici enflasyon tezlerinin sorgulanmasına sebep olabilir. En son olarak da önceki gün IMF sözcüsü Gerry Rice da, tedarik zincirinde meydana gelen kesintilerin sürmesi ya da enflasyon beklentilerinin kısa dönemli bir şekilde fiyat hareketleri ile bozulması halinde dünyanın bazı bölgelerinde enflasyonun çok daha kalıcı hale gelebileceğini açıkladı.

Önümüzdeki Hafta Çok Kritik

Önümüzdeki hafta meydana gelecek gelişimler, artış gösteren enflasyon rakamlarının iktisat bilimi üzerindeki etkisi ile ilgili bazı erken ipuçları verilebilir. Bu hafta içerisinde Güney Kore ve Yeni Zelanda’daki merkez bankaları yetkilileri faiz oranlarını yükseltebilir. Diğer taraftan hafta içi Amerikan Merkez Bankası ile Avrupa Merkez Bankası’nın son toplantılarının tutanakları da bütün dünya kamuoyu ile paylaşılacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP