Milyonlarca Asgari Ücretliyi İlgilendiren Ortak Talep Nedir, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Çalışmalara Başlayacak?
  • Finans 365
  • SGK - SSK - Bağkur
  • Milyonlarca Asgari Ücretliyi İlgilendiren Ortak Talep Nedir, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Çalışmalara Başlayacak?

Milyonlarca Asgari Ücretliyi İlgilendiren Ortak Talep Nedir, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Çalışmalara Başlayacak?

Milyonlarca işçi ile işverenin merak içerisinde beklemiş oldukları asgari ücretin 2022 senesi içerisindeki zam oranlarında ortak talep geldi. 2022 senesi içerisinde gerçekleştirilecek asgari ücret zam oranlarını herkesin ortak beklentisi, asgari ücretli çalışanların üzerindeki vergi yükünün azaltılması ya da tamamen kaldırılması oldu. detaylar haberimizde...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:56
Milyonlarca Asgari Ücretliyi İlgilendiren Ortak Talep Nedir, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Çalışmalara Başlayacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Asgari ücret zammı ile ilgili hususlar, bu yıl her zamankinden çok daha değişik bir boyut kazandı. Enflasyon rakamlarının yükselmesi ile beraber milyonlarca vatandaşın gözü kulağı, asgari ücrete yapılacak zam oranlarını çevrildi. ‘Asgari ücrette denge çok önemli’ şeklinde bir slogan oluşturularak yapılacak çalışmalara damga vuracak kesitler ve çok daha fazlası haberimizde…

 İşte asgari ücret ile alakalı yaşanan son gelişmeler ve merak edilenler:

Asgari ücreti belirlemek amacıyla çalışmalar bu sene erken başladı. Hem çalışanların refahının korunacağı hem de istihdam düzeyinin düşürülmeyeceği denge şart. Asgari ücret, çalışma yaşamının en önemli kriterlerinden bir tanesi. Bu sene asgari ücretin miktarı ile belirlenmesine yönelik gündem, her zamankinden çok daha erken başladı. Her sene aralık ayı içerisinde çalışmalarına başlanan asgari ücret tespit komisyonu bu sene hızlı bir şekilde netice almak amacıyla öncül istişareleri kasım ayı içerisinde başladı. Öncelikli olarak disk, hak-iş ile Türk-iş görüşmeler gerçekleştirdi ve sonrasında ise çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin’den asgari ücretin tespit edilmesinde aralık ayının sonunu bekleyememe, taraflarla görüşmelerin hızlı bir şekilde yürütülerek aralık ayının ilk 2 haftası içerisinde asgari ücretin belirlenebileceği şeklinde açıklama geldi. Dolayısıyla asgari ücretin çalışmalarının erkenden başlaması ve hem işveren hem de işçiyi koruyacak bir denge politikasının ortaya çıkarılması amacıyla herkes elinden geleni yapıyor.

 Peki ne olacak?

Asgari ücret, iş yaşamında işverenin işçi statüsünde çalışan kişiye ödeyebileceği en düşük rakamı ifade ediyor. Dolayısıyla işgücü piyasasına ilk defa giriş yapacak vatandaşlar açısından asgari ücret oldukça önemli bir kriter. Diğer taraftan asgari ücret sadece asgari ücret rakamı üzerinden bir gelir elde eden vatandaşları etkilemiyor. İşgücü pazarında asgari ücret diğer çalışan vatandaşlar açısından da oldukça önemli bir kriter. İlk defa çalışma yaşamına girecek olan bir kişiye ödenecek asgari ücret belirlendiğinden bu bir baz etkisi yaratacak ve 3 ila 5 yıldır aynı işyerinde çalışmakta olan vatandaşlar bu seviye üzerinden kendileri açısından ücreti belirlemesi yapacaklar ve yılbaşı zam beklentisi de bu yönde meydana gelecek. Bu sebeple asgari ücret, herkesin gözünün üzerinde olduğu çok önemli bir karakter olarak biliniyor.

 Satın alma gücü korunmalı

Asgari ücret rakamının miktarı tabii ki de oldukça önemlidir. Fakat asgari ücretin miktarından çok daha önemli olan şey ise asgari ücretli çalışan vatandaşların satın alma güçlerinin korunması. Bu sene asgari ücretin daha erken bir şekilde gündeme gelmesi ile yüzdesel olarak önemli ölçüde artış göstermesi yönündeki beklentinin arkasında da satın alma gücünün korunması beklentisi yer alıyor.

Asgari ücrette hassas dengeler neler?

Bu sebeple asgari ücretin Ocak 2022 senesi içerisinde ne kadar olacağından çok daha önemlisi, asgari ücretli çalışan vatandaşların bütün sene satın alma güçlerinin korunabilmesi ve refahlarının sağlanabilmesidir. Bu açıdan bakıldığında bu sene asgari ücret görüşmelerinde bu hususta yeni bir politika bileşenlerinin devreye alınması söz konusu olacaktır.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP