Asgari Ücret Tespit Komisyonu Yarın Çalışmalara Başlayacak, Peki Masada Hangi Konular Var?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Yarın Çalışmalara Başlayacak, Peki Masada Hangi Konular Var?

Uzun zamandır süregelen çalışmalar artık tamamlandı. Asgari ücret tespit komisyonu yarın (1 Aralık 2021) toplanacak. Tarihte ilk defa hızlı bir şekilde karar alınabilir. Ekim ayı içerisinde ele alınan asgari ücret ile alakalı hususlar üzerine bu sene pazarlığın erken bitmesi ile asgari ücret rakamının aralık ayının ortası gelmeden açıklanması da öngörülüyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:57
Asgari Ücret Tespit Komisyonu Yarın Çalışmalara Başlayacak, Peki Masada Hangi Konular Var?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Peki hangi dosya ile kim masaya oturacak?  %25 ya da %30 zam yapılması durumunda 2022 senesi içerisinde asgari ücret ne kadar olacak? İşte milyonlarca asgari ücretle çalışan vatandaş ile işverenin merak ettiği asgari ücret zammı ile alakalı senaryolar ve çok daha fazlası haberimizin ayrıntılarında…  Nihayetinde beklenen tarih geldi, dayandı. Yaklaşık 10 milyon asgari ücretle çalışan işçiyi yakından ilgilendiren fakat 83 milyon vatandaşı da dolaylı bir şekilde etkileyen asgari ücret belirleme çalışmalarına yarın başlanacak İlk toplantıyla beraber 2022 senesi içerisinde uygulanacak asgari ücret açısından pazarlık maratonu da böylelikle başlamış olacak.

Bu sene geçtiğimiz yıllardan değişik bir şekilde asgari ücret ile alakalı çalışmalar çok erken bir tarihte başladı. Ekim ayı içerisinde ele alınan asgari ücret ile alakalı hususlar üzerine bu sene pazarın erken bitmesi ve rakamın aralık ayının ortası dahi gelmeden açıklaması öngörülüyor.

 15 kişi toplanacak

Asgari ücret tespit komisyonunda 5 işçi temsilcisi (TÜR-KİŞ), 5 işveren temsilcisi (TİSK) ve 5 tane de hükümet temsilcisini bir katılım sağlaması ile bir araya gelen 15 kişilik komisyon, asgari ücret zam pazarlığını konuşacak. Asgari ücret tespit komisyonu, Türkiye İstatistik Kurumu başta olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile üniversiteler gibi çeşitli kurum ve kuruluşlardan teknik veri almak şartı ile çalışmalarını yürütüyor. Geçtiğimiz yıllar içerisinde komisyona 1’de işçi katılmıştı.

  Enflasyon Oranı Masada Olacak

Bu sene koronavirüsü pandemisi koşullarının da olması nedeniyle artış gösteren enflasyon rakamlarına karşı işçiler açısından gerçekleştirilecek zam oranlarının yüksek olması beklentisi oluştu. Hem hükümet çevrelerinden hem de diğer paydaşlardan gerçekleştirilen çeşitli açıklamalarda artış oranının yüksek olacağı öngörülüyor. Son 10 senelik artışlara bakıldığında ise enflasyon rakamlarının kesinlikle 5 ile 7 puan üzerinde artışlar yapıldığı görülüyor. Bu sene sonunda ise %20’ye varan bir enflasyon tahmininin oluştuğuna göre zam oranının ise % 25 ile %30 arasında olması bekleniyor.

 Sürpriz: Vergi

Her ne kadar da asgari ücret pazarlığı parayı alacak olan işçiler ile parayı ödeyecek olan işverenler arasında geçiyormuş gibi görünse de hükümet hakem olarak masada yer alıyor. Bu sene hükümet tarafından, özellikle de vergi ile prim destekleri üzerinde durmak suretiyle asgari ücret rakamlarında meydana gelen artış da hem işveren iyi hem de işçiyi destekleyeceği yönünde çeşitli açıklamalar yapıldı. Dolayısıyla zam oranları haricinde yapılacak vergi başta olmak üzere prim veya nakit destekleri de merak içerisinde beklenen konular arasındaki yerini koruyor.

 Kim, Ne Kadar İsteyecek?

Aralık ayı içerisinde yapılacak ilk asgari ücret tespit komisyonu toplantısında taraflar isteklerini ve çekincelerini de masaya yatıracak. Peki kim, ne isteyecek tek tek ona bakalım…

 İşçi Tarafı

Küresel enflasyon rakamlarının da oluşturmuş olduğu etki göz önüne alındığında işçilerin alım gücü bir hayli düştü. Asgari ücret brüt bir şekilde değil de net olarak açıklanmalıdır. Böylelikle işçilerin eline geçecek para üzerinden değerlendirme yapılmalıdır. Dolayısıyla vergi dilimi artış gösterdiğinde asgari ücret düşmemelidir. Asgari geçim indirimi ücretini içerisinde değil ayriyeten ilave edilmelidir. Yalnızca asgari ücreti değil bütün ücretlerde asgari ücrete tekabül eden kısım vergiden kesinlikle ama kesinlikle muaf tutulmalıdır. İşçinin ödemiş olduğu %14 oranındaki SGK prim payı 5 puan düşürülmeli ve bu fark işçiye ödenmelidir. Kanunda bulunan ‘geçim şartları’ yaklaşımına öncelikli olarak uyulmalıdır. Kamuda geçerli en düşük aylık tutarı asgari ücret rakamları belirlenirken de dikkate alınmalıdır. İşverenlere sağlanacak olan sosyal güvenlik prim desteklerinin benzeri bir destek ise işçilere verilmeli ve işçilerin sosyal güvenlik haklarında bir kayıp yaratmayacak biçimde işçi, SGK prim payı 5 puan düşürülerek bütçeden kesinlikle karşılanmalıdır. Memurlara, çalışmayan eş açısından ödenmekte olan aile yardımı yine aynı şekilde işçiye ödenmelidir.

İşveren Tarafı

Pandemi koşulları dikkate alınmalıdır. İşsizlikle mücadele başta olmak üzere kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve rekabet gücünün muhafaza edilmesi açısından dengeli bir asgari ücret ödenmelidir. İstihdamın korunması başta olmak üzere işverenin üzerinde bulunan ilave prim yükünün hafifletilmesi ve çalışma barışının korunması ile prim desteğinin devam etmesi şeklindeki koşullar işveren grubu tarafından masaya yatırılacak konular arasında yer alıyor.

 Hükümet

Asgari ücret anketi başta olmak üzere işçiye doğrudan destek ve prim çalışması ile vergi çalışması uygulamalarına riayet edilmesi gerekir. Hükümet, bir taraftan işverenin korunması gerektiğine inanırken diğer taraftan asgari ücretle çalışan bir işçinin gerçektende yaşamını idame ettirmesi için gerekli olan parayı alması açısından gerekli çalışmalar için altyapı platformunu ya da alt yapı zeminini hazırlar. Yarından itibaren (1 Aralık) asgari ücret tespit komisyonu bir araya gelecek ve zam pazarlıklarına başlayacak.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP