DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Dolara İkinci Müdahalede Bulunan Merkez Bankası, Bakın Ne Kadar Dolar Sattı!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Dolara İkinci Müdahalede Bulunan Merkez Bankası, Bakın Ne Kadar Dolar Sattı!

Dolara İkinci Müdahalede Bulunan Merkez Bankası, Bakın Ne Kadar Dolar Sattı!

Son dönemlerde dolar kurunda meydana gelen aşırı fiyat yükselişleri sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bir taraftan politika faizini indirme kararı alırken, diğer taraftan 2014 senesinden itibaren yapmadığı şeyi (piyasaya müdahale) yaptı. Döviz kurundaki aşırı oynaklık neticesinde piyasaya art arda ikinci defa müdahalede bulunan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın ne kadar satış yaptığı ortaya çıktı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:58
Dolara İkinci Müdahalede Bulunan Merkez Bankası, Bakın Ne Kadar Dolar Sattı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası, dolar kurunda meydana gelen aşırı oynaklık sonrasında 8 yıl aradan sonra piyasaya art arda müdahalede bulundu. Doğrudan bir şekilde dolar satış gerçekleştiren Merkez Bankası, her iki hamleye yönelik,

Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir”

İfadelerine yer vermişti.

Merkez Bankası, İlk Müdahalede 1 Milyar Dolar Sattı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Amerikan dolarının 1 Aralık Çarşamba günü 14 TL’yi geçmesi sonrasında piyasaya müdahalede bulundu ve kaynaklar, Merkez Bankası tarafından satışı gerçekleştirilen Amerikan dolarının 1 milyar olduğunu söyledi. Dolar, ikinci müdahalede ise 13.80’den 12.40 lira kadar gerilemiş olsa da bu düşüş kalıcı olmadı. Dolar, kısa süre içerisinde yeniden 13 TL’nin üzerine çıktı.

 2 Gün Sonra İkinci Müdahale Geldi

 Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Amerikan dolarının yeniden 14 lira sınırına dayanması ile beraber ikinci müdahalesini 3 Aralık cuma günü gerçekleştirdi. Müdahale öncesinde 1 Amerikan dolarının Türkiye piyasalarında satış fiyatı 13.87 lira civarındaydı. 13.50 liraya kadar gerilemiş olsa da bu düşüş kalıcı olmadı. Amerikan doları, 1 saat içerisinde yeniden 13.83 sınırına kadar yükseldi.

 2. Müdahalede 300 Milyon Dolarlık Satış Gerçekleşti

Amerikan dolarının artık durdurulamaz olduğunu göstermeye çalıştığı anda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası devreye girmiş ve 1 milyar dolar satış gerçekleştirdi. Daha sonrasında ise yine aynı şekilde Merkez Bankası’nın son ve ikinci müdahalesinde ise 300 milyon dolarlık bir dolar satışı gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, piyasalara en son doğrudan müdahaleyi ocak 2014’te yapmıştı ve 3,15 milyar dolarlık satış gerçekleşmişti.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP