Konut Kredisi Faizleri Düştü, Ev Fiyatları Uçuşa Geçti
  • Finans 365
  • Kredi
  • Konut Kredisi Faizleri Düştü, Ev Fiyatları Uçuşa Geçti

Konut Kredisi Faizleri Düştü, Ev Fiyatları Uçuşa Geçti

Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat banka konut kredisi faiz oranı düşüşe geçti. Ev fiyatlarına yapılan zam yağmuru ise şiddetlendi. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşları bu sefer de zamlı konut fiyatları çarptı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:58
Konut Kredisi Faizleri Düştü, Ev Fiyatları Uçuşa Geçti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen politika faiz indirimleri sonrasında kamu bankaları (Halkbank, Ziraat banka, Vakıfbank), tarafından konut kredisi faiz oranları rakamlarında yine aynı şekilde indirim gerçekleştirilmişti. Kamu bankaları, ilk etapta yüzde 1.37 oranında bulunan ev kredisi faizlerini yüzde 1.29 oranından çekmiş ve sonrasında ise yapılan 2 güncelleme ile beraber bu oranı % 1.20  seviyesini çektiklerini açıklamıştı. Maalesef konut kredisi faiz oranları rakamlarına gerçekleştirilen faiz indirimleri, ev fiyatlarına zam şeklinde yansıdı. Enflasyon rakamları ile döviz kurunda meydana gelen yükselişlere ek şekilde gerçekleştirilen faiz indirimleri ile beraber olan talebin tekrardan artış göstermesi ile beraber ev fiyatlarında yükseliş meydana geldi.

Kamu bankalarının, Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrasında yapmış olduğu faiz indirimleri ile beraber piyasada bir müddettir durgunlaşma yaşayan talebin tekrardan artış göstermesi ile beraber konut fiyatlarındaki yükseliş hız kazandı.

 

2022‘de İstanbul’da En Ucuz Konut Fiyatı 3 Milyon TL

İnşaat maliyet endeksinde meydana gelen yükselişten şikayetçi olan müteahhitler, daire fiyatlarında meydana gelen artışın süreceği uyarısında bulunmuştu. Ev fiyatları ile ilgili açıklama yapan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ise hükümetin acil bir şekilde yeni tedbirler almaması halinde konut fiyatlarına yeni zam dalgası gelebileceğini söylemişti.

Uzmanlar, yapmış olduğu açıklamalarda 2022 senesi içerisinde İstanbul’da en ucuz konut fiyatının 3 milyon TL olacağını öngörüyor. Rakamın bu kadar uçuk olmasının sebebi ise her ne kadar da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başta olmak üzere Türkiye’de faaliyet göstermekte olan kamu bankaları Halkbank, Ziraatbank ve Vakıfbank tarafından yine aynı şekilde konut faiz oranlarının düşürülmesinin yetmemesi. Yani başta inşaat malzemeleri olmak üzere meydana gelen çeşitli enflasyonist veriler, konut fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Bu nedenle 2022 senesi içerisinde uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre İstanbul’da en düşük konut fiyatının 3 milyon TL olması bekleniyor.

 

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP