Asgari Ücrette Heyecan Dorukta! 2. Toplantı Yarın TÜRK-İŞ’Te

Asgari Ücrette Heyecan Dorukta! 2. Toplantı Yarın TÜRK-İŞ’Te

2022’de uygulanacak asgari ücret zam çalışmaları açısından asgari ücret tespit komisyonu ikinci toplantısını yarın TÜRK-İŞ’ Sendikası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Uzmanlar, asgari ücrette beklentinin 4000 TL seviyesine çıktığını şimdiden dile getiriyor.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:58
Asgari Ücrette Heyecan Dorukta! 2. Toplantı Yarın TÜRK-İŞ’Te
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kamuoyunda görüldü kadarıyla asgari ücret beklentisinin en az 4000 TL olması düşünülüyor. Türkiye’de asgari ücret ile çalışan 7 milyon çalışanı doğruda, dolaylı olarak ise bütün vatandaşları oldukça yakından ilgilendiren yeni asgari ücreti açıklama görüşmelerinde 1 Aralık tarihinde başlangıç yapan süreç halen devam ediyor. Asgari ücret tespit komisyonu, ikinci toplantısını yarın saat 14’te TÜRK-İŞ Sendikası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Asgari ücret artışı ile alakalı değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sefer Şener, toplumun beklentisinin 4000 TL seviyesinde olduğunu söyledi. Prof. Şener, konu ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

Asgari Ücret Beklentisi Yükseldi

“Asgari ücretle çalışan vatandaşları gıda enflasyonu etkiliyor.  Konut ve kira fiyatları %24 seviyesinde. Diğer taraftan ulaştırma ve enerji %23 seviyesinde. Enflasyon, bu seviyede fakat asgari ücretliyi derinden etkileyen gıda, konut, enerji ve ulaştırmadaki artışa bakmak lazım. İşçi tarafının da öngörüsü bu yöndedir. Bu rakamlardan sonra asgari ücretlinin beklentisi yükselmiş oldu. Asgari ücretlinin ana harcama kalemi bunlardan oluşuyor. Kamuoyunun beklentisi ve çalışanların beklentisi 4000 TL’nin üzerinde bir artış gerçekleşmesi şeklinde. Net 4000 lira gerçekleşmesinin işverene maliyeti 6 bin lirayı geçiyor. Toplumun beklentisi yüksek ama işveren üzerindeki vergi yüzükleri, SGK prim paylarının işsizlik ödeneklerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanabilirse biz, 4 bin liralık ücretin gerçekleştiğini görebileceğiz.”

 İşçiler Bunu kabul Etti

İşveren ile hükümet tarafı da razı, işçi tarafı da bunu kabul etmiş durumdadır. Enflasyondaki bu gelişme seyri bir taraftan üretici fiyatlarının %54.62 seviyesine gelmesi bunun önümüzdeki aylarda tüketici fiyat endeksine yansıyacak olması. Küresel çapta enerji fiyatlarının yansıması oluyor.

 2.Toplantı Yarın TÜRK-İŞ’te

 Kamuoyunda gördüğüm kadarıyla asgari ücret beklentisi net 4000 lira seviyesine yükselmiş durumda. İş veren tarafı da buna razı durumdadır. Ancak işverenin üzerinde maliyetinde arttığı ortadadır. Ben, kayıt dışı çalışmanın ve işten çıkarmaların artacağını düşünüyorum. Yarın ikinci toplantı yapılacak. Toplumun umutları daha da fazla oranda artmaya başladı. Mutlak suretle bu beklentilerin asgari ücretle karşılanması lazımdır. Hem hükümet hem işveren tarafından toplum beklenti içerisine sokuldu. Söylemler de bunu teyit ediyor ve toplumdaki yüksek oranlı beklentinin işveren ve hükümet tarafından karşılanması gerekiyor.”

İfadelerine yer verdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP