DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Önce İndirim Sonra Zam! Vatandaşın Kafası Karıştı: Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?
  • Finans 365
  • Finans
  • Önce İndirim Sonra Zam! Vatandaşın Kafası Karıştı: Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Önce İndirim Sonra Zam! Vatandaşın Kafası Karıştı: Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Alınan bir son dakika haberine göre gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına, pompaya yansıyacak şekilde 66 kuruş zam yapıldı. Benzin kaç lira? Motorin kaç lira olacak?  Son zamanlarda vatandaşların merak hususların başında benzin ve motorin fiyatının nasıl belirlendiği geliyor. Eşel mobil sistemi nedir? İşte ayrıntılar...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:58
Önce İndirim Sonra Zam! Vatandaşın Kafası Karıştı: Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Motorinin (mazot) litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 66 kuruş zam gelecek. En son 44 kuruş indirim ile karşımıza çıkan motorinin litre fiyatına gelen 66 kuruşluk zam sonrasında başta aracı olan herkes olmak üzere vatandaşlar, akaryakıt fiyatlarının nasıl belirlendiği ile ilgili soruları son zamanlarda arama motorlarında sormaya başladı.

 Akaryakıt Fiyatları Şaşırdı: Bir İndirim, Bir Zam…

Akaryakıta önce zam yapıldıktan sonra indirim yapılması, ya da indirim yapıldıktan sonra yeniden zam yapılması vatandaşların kafalarını karıştırıyor. Peki bir hafta içerisinde hem zaman hem de indirim gelebilir mi? Bu sistemin temeli esasında nereye dayanıyor? İşte tüketicilerin en çok merak ettikleri sorunun cevabı haberimizde…

 Akaryakıtta eşel mobil sistemi 2022 senesi içerisinde de devam edecek. 2018 senesinde uygulamaya başlanan ve sene sonunda kaldırılan akaryakıt da eşel mobil uygulaması 10 Nisan 2019 tarihinden itibaren tekrardan yürürlüğe girmişti.

 Eşel Mobil Sistemi Nedir?

Eşel mobil sistemi, oto gaz, benzin ve motorinde vergilerin azaltılması uygulaması ile fiyat yükselişlerinin tüketicilere yansımasının önüne geçen bir sistemdir. Özellikle de son zamanlarda akaryakıt fiyatlarında iniş çıkışlar meydana gelirken, tüketiciler ise bu oynaklığın sebebini merak etmeye başladı. Fakat fiyat artış kararlarından bazıları özel tüketim vergisinden karşılanarak pompa fiyatlarına yansımıyor. Bu sisteme eşel mobil sistemi deniyor. Akaryakıt fiyatlarına uluslararası sistem kaynaklı artış gelirken pompa fiyatlarına ise yansıtılmaktadır durumunda kalınıyor.

 Eşel Mobil Sisteminin Amacı Nedir?

Son dönemlerde tüketicilerin alım güçlerinde meydana gelen düşmenin önüne geçebilmek amacıyla akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir biçimde karşılanması şeklinde akaryakıt pompa fiyatını sabit bir şekilde bırakılması sağlanıyor ve sistemin ana amacı tam olarak budur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP