Yüksek Mahkemeden Konut Kredilerinde Emsal Karar

Yüksek Mahkemeden Konut Kredilerinde Emsal Karar

Satın aldığı evin ilk sahibinin borçları sebebiyle evi ipotek altına alınan vatandaş, dava açtı ve emsal bir karar ortaya çıktı.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:00
Yüksek Mahkemeden Konut Kredilerinde Emsal Karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yüksek mahkemeden (Yargıtay) Özellikle de konut kredilerinde ve kapıdan satışlarda tüketicileri zor duruma sokan ağır sözleşme hükümleri ile alakalı emsal nitelikte bir karar verildi. Artık konut kredilerinde ve kapıdan satışlarda haksız koşullar hükümsüz sayılacak. Yargıtay; tüketici ile akdedilen sözleşmelerde bulunan haksız koşulların kesin bir şekilde hükümsüz kabul edileceğine karar verdi.

Evin İlk Sahibinin Borcundan Dolayı Evine İpotek Geldi

Uzun zamandır hayalini kurduğu evi, çekmiş olduğu banka konut kredisi ile alan vatandaş, borcu ödedikten sonra artık tam rahat bir nefes almak istediği anda adeta hayatının şokunu yaşadı. Banka, evi satın alan kişinin borcu sebebiyle eve ipotek koydu.

 Evin İlk Sahibinin Mağduriyetini Yaşayan Vatandaş, Dava Açtı

Evin ilk sahibinin borçları sebebiyle evine ipotek konulan vatandaş, hakkını aramak amacıyla hukuki yollara başvurdu. Tüketici Mahkemesinin yolunu tutan mağdur tüketici, bankanın kazanılmış hak teşkil etmekte olan ipotek fek beyanından tek taraflı bir şekilde dönmesinin yasal olarak mümkün olmadığını söyledi. 284 bin lira bedelli ipotek sebebiyle borçlu olmadığının tespit edilmesine ve ipoteğin kaldırılmasına karar verilmesini talep eden bir dava dilekçesi sundu. Davalı, davanın reddedilmesini talep etti. Davanın kabulüne hükmeden mahkeme ise davacının davalıya 284 bin lira borçlu olmadığının tespit edilmesine ve davaya konu olan taşınmaz mal üzerinde davacının lehine tesis edilmiş olan ipotek kararının kaldırılmasına karar verdi. Davalı tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmasına gidildi. Bölge adliye mahkemesi, davacının istinaf başvurusunun kabul edilmesine, incelenen mahkeme kararının yasaya ve usule uygun olmadığından kaldırılmasına karar verdi.

 Davalı, Kararı Temyize Taşıdı

Davacı kararı temiz edince bu sefer devreye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi girdi. Yargıtay tarafından verilen ve emsal niteliği taşıyan kararda; davacının dava dışı bir kişiden ipotekli bir taşınmaz satın aldığını ve ipotek kararının konuluşu sebebinin ise çekilen konut kredisi olduğuna ve taşınmazı devr aldıktan hemen sonra ipotek Borcunu ödemek suretiyle kapattığına vurgu yaptı. Davacının gerekli bütün harç ve masrafları yatırdıktan sonra davacıdan ipotek kararının kaldırılmasını istediği vurgulandı. Daha önce fek talebini kabul ederek tapu kadastro idaresinden ipotek kararının kaldırılmasını talep ettiğini fakat tapunun çeşitli eksiklikler sebebiyle bankanın talebini yerine getirmemesi üzerine ise banka aracılığı ile dava dışı satıcının bankaya olan değişik borçları olduğu gerekçesiyle ipoteğin fekkine yönelik talebinin kabul edilmediği dile getirildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP