DOLAR

32,5404

-0.01%
EURO

34,9899

0.36%
ALTIN(gr)

2.424,41

0,06%
BİST 100

%
Ekonomistler, Doların Düşüşünde Etkili Olan 3 Faktörü Açıkladı
  • Finans 365
  • Gündem
  • Ekonomistler, Doların Düşüşünde Etkili Olan 3 Faktörü Açıkladı

Ekonomistler, Doların Düşüşünde Etkili Olan 3 Faktörü Açıkladı

Türkiye piyasalarında geçtiğimiz pazartesi günü 18.40 lira ile rekor kıran Amerikan doları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kur korumalı mevduat' sistemini kamuoyu ile paylaşması ile beraber 10. 27 liraya kadar geriledi. Ekonomistlere göre doların düşüşünde 3 temel faktör etkili oldu.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:01
Ekonomistler, Doların Düşüşünde Etkili Olan 3 Faktörü Açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası‘nın Eylül ayı içerisinde başlamış olduğu faiz indirimleri ile çok sert bir biçimde yükselen döviz kurlarında bu hafta tarihi bir düşüş meydana geldi. 20 Aralık Pazartesi günü 18.40 lira ile zirveyi test eden Amerikan doları, hükümetin pazartesi gecesi açıklamış olduğu önlemler sonrasında çok sert bir şekilde düşüşe geçti. Dalgalanmalar olsa da kur, hafta içinde bir ara 10.27 lira seviyesine kadar geriledi.

 Doların Düşüşünde Etkili 3 Faktör

Türkiye piyasalarında Amerikan dolarının ciddi manada düşüş yaşamasının 3 temel sebebi olduğunu dile getiren ekonomistler, çarpıcı detaylara yer verdi.

1. Kredi Faizlerinde Artış

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizini son 3 aylık süreç içerisinde toplamda 500 baz puan düşürmesi ile beraber yüzde 14’e çekmesine rağmen, kısa vadeli ticari kredi faizleri haricinde diğer kredi çeşitlerinde faiz düşüşü meydana gelmemişti. Bu hafta ise kredi faizlerinde çok sert bir şekilde yükseliş meydana geldi. Ticari kredi ile İhtiyaç kredisinde faizler %30 oranına kadar yükselme kaydetti. Bazı bankalarda bu oranlar ise %40’lı rakamları buldu. TL mevduat faizlerinde de bu hafta 3 ile 4 puanlık bir yükseliş meydana geldi. Bankacılık kaynakları bu durumun, düşük politika faizi atmosferinde meydana gelen yüksek dolarizasyon ile TL likidite sıkışıklığı süreci içerisinde sene sonu adım adım yaklaşırken bankaların bilançolarını korumak amacıyla TL’ye daha yüksek faiz vermesi yarışı ile bunun neticesi artış fonlama maliyetlerinin kredi faizlerine yansımasından kaynaklandığını söylüyor.

2.Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Örtülü Müdahaleleri

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, başta her ne kadar reddetse de daha sonrasında bu hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığının Amerikan dolarına müdahalesini üstü kapalı bir şekilde yaptığını kabul etti. Ünlü Ekonomist Haluk Bürümcekçi’nin yapmış olduğu hesaplamalara göre, 20 ile 23 Aralık dönemi içerisinde 4 gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen döviz satışının büyüklüğü toplamda 9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Ilk iki günde toplamda 5.5 milyar dolarlık satış gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın,  3. günde ise 3.1 milyar dolar ve 4. günde ise yaklaşık olarak 400 milyon dolar satış gerçekleştirerek Türkiye piyasalarında Amerikan dolarının ateşinin söndürülmesi yolunda çok ciddi manada uğraş sarf edildi. Böylelikle aralık ayının 23 günlük dönemi içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının doğrudan ve örtülü bir şekilde toplam döviz satışı 18 milyar dolara ulaşmış oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yüklü dolar satışları, kurdaki düşüşte etkili olan faktörlerin başında geliyor.

3.Kur Korumalı Mevduat

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın artış gösteren enflasyon rakamlarına rağmen faiz indirimlerine giderek para musluklarını daha da çok açması Türk lirasından kaşa sebep olurken hükümet, bu kaçışı durdurabilmek amacıyla bir girişimde bulundu. ‘Kur korumalı mevduat’ yöntemi ile dolar kurunda meydana gelen artışın mevduat faizini aşması halinde hazinenin fark ödemesi yapmasına karar verildi. Böylelikle vatandaşların, Türk lirasında meydana gelen değer düşüşünden kaçarak paralarımı dolara yatırılmasının önüne geçildi. Böylelikle Türk Lirası, vatandaşa güven verdi ve Amerikan dolarının Türkiye piyasalarında ciddi manada düşüşünün önündeki en büyük engellerden biri de aşılmış oldu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP