DOLAR

32,3306

0.24%
EURO

35,0684

-0.17%
ALTIN(gr)

2.296,16

0,83%
BİST 100

%
Kazakistan’da Yaşanan O Problem, Bitcoin’i Olumsuz Etkiledi

Kazakistan’da Yaşanan O Problem, Bitcoin’i Olumsuz Etkiledi

Bitcoin (BTC) madencilik hash oranı açısından bakıldığında dünyanın en büyük 2 ülkesi konumunda bulunan Kazakistan'da, akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar ile beraber ülke genelinde protestolar ortaya çıkmıştı. Kazakistan'da çarşamba gecesinden itibaren şiddetli bir hal almaya başlayan sokak eylemleri sırasında ülke genelinde internet ve telefon hatlarında çeşitli kesintiler meydana geldi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:04
Kazakistan’da Yaşanan O Problem, Bitcoin’i Olumsuz Etkiledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cambridge üniversitesi tarafından yayınlanan rapora göre Kazakistan, küresel hash oranının yaklaşık olarak %18.1’ini meydana getiriyor. Coinwarz’dan edinilen bilgilere göre ise Kazakistan’da meydana gelen internet kesintisi sonrasında genel Bitcoin hash oranında 4 Ocak tarihindeki zirve seviyesi olan 194 EH/S’den, 168 EH/S’ye geriledi.

Bu haber makalesinin kaleme alındığı dakikalar içerisinde Kazakistan’da meydana gelen internet kesintisi halen sürüyor. Enerji kesintisinin uzun müddet daha devam etmesi durumunda ortaya çıkardığı hasar, çok ciddi boyutlara çıkacak. İnternet kesintisi sırasında Antpool, Poplin, F2Pool İle Binance Pool’un hash oranlarında çok büyük düşüşler gerçekleşti. Adı geçen madencilik havuzları özellikle de Kazakistan madencileri tarafından yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Kazakistan’da meydana gelen eylemlerin esas nedenini, yakıt fiyatlarına gelen yüksek zamlar oluşturuyor. Kazakistan’daki madenciler açısından bakıldığında yakıt fiyatlarındaki üst limitin kaldırılması ile fiyatlarındaki yükselişin sürme olasılığı önemli bir sorun olabilir. Madenciler, yakıt fiyatlarının yükselmeye devam etmesi halinde alternatif madencilik dostu ülkeler ise keşfetmek zorunda kalabilirler.

Kripto Madencileri, kazakistan’ı Terk Ediyor

Kazakistan, ilk başlarda uygun elektrik tarifeleri ile kripto piyasasına ilişkin olumlu regülasyonları ile madenciler açısından çok değerli bir alternatif olmayı başarmıştı. Fakat devam eden süreç içerisinde madencilik firmalarının Kazakistan’a akın etmesi, 2021 senesinin ilk 3 çeyreği içerisinde yüzde 7 oranını aşan ve gelişim gösteren bir enerji akşama sebep oldu. Son zamanlarda Kazakistan’da akaryakıt fiyatlarında meydana gelen zamları protesto etmek amacıyla toplanan halkın tahrip ettiği elektrik trafolarının kesintiye sebep olması sonucunda kripto madencilik ciddi manada zarar gördü. Bunun üzerine kripto madencilerinin bir bölümü, Kazakistan’ı yavaş yavaş terk ediyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP