DOLAR

32,3660

0.14%
EURO

34,9772

-0.3%
ALTIN(gr)

2.324,13

0,21%
BİST 100

%
TBMM’ye Sunulan Ekonomi Paketi Detayları Belli Oldu

TBMM’ye Sunulan Ekonomi Paketi Detayları Belli Oldu

Memur ile emekli vatandaşları ek zammını da içeren 18 maddelik kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet meclisi plan ve bütçe komisyonunda kabul edildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:04
TBMM’ye Sunulan Ekonomi Paketi Detayları Belli Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda memura ek zam, emekli maaşlarını en az 2500 lira olarak düzenleyen, Türk lirası finansal araçlara talebin artırılması ile doğalgazda kademeli bir şekilde fiyata geçişi de barındıran 18 maddelik yasa teklifi kabul edildi.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı %30’a Çıkıyor

Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi kanunu da gerçekleştirilen çeşitli değişikliklerle beraber halihazırda %25 olarak belirlenmiş olan devlet katkısının %30 olarak güncellenmesine karar verildi.

 Türk lirası ile yapılan sözleşmeler

Teklife göre BOTAŞ tarafından bakanlık görüşleri alınmak kaydı ile iklimsel ve belgesel şartlar dikkate alınmak üzere ya da bölge bazında kademeli bir şekilde doğalgaz satış fiyatı uygulanabilecek.

 Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesapları

Teklifle beraber kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi hakkında kanunda değişiklik yapılacak. Finansal istikrara katkı sağlamak veya daha çok gerçek kişilerin mevduat ile katılma hesaplarının getirilerini kur artışlarına karşı desteklemek maksadı ile bankalar tarafından 21 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2022 tarihleri arasında açılacak olan Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına aktarılmak üzere Merkez Bankası’na nakit kaynak aktarmaya, ihraç etmeye ve ihraç edilecek senet tutarları ile ihracı gerçekleştirilecek bankaları tespit etmeye, özel tertip ile iç borçlanma senedi ve nakit kaynak aktarımı açısından Bakanlığı bütçesinde yeni açılacak ya da mevcut tertiplere ödenek eklemeye ise Hazine ve Maliye Bakanı yetkili olacak.

Gelir ve aylık ödemeleri de asgari 2500 lira uygulaması

Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda yapılan değişiklikle beraber aylık ve gelir ödemesi yapılan kişilere 1500 lira olarak verilmekte olan aylık asgari ödeme tutarının 2500 liraya çıkarılmasına karar verildi. Bu madde, 2022 senesinin Ocak ayı ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere çalışmanın yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Kurumlar vergisi oranı %19 olarak belirlendi

Sanayi sicil belgesini ve fiilen üretim çalışmaları ile iştigal eden ve ihracat gerçekleştiren kurum ve kuruluşların söz konusu çalışmalarından dolayı elde etmiş oldukları kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puanlık indirim ile yüzde 20 yerine   yüzde 19 olarak uygulanacak. Teklif ile beraber 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılacak. Buna göre kamu görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 2022 ve 2023 senelerini kapsayan 6. Dönem toplu sözleşme ile kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde ise 1 Ocak 2022 ile 30 Haziran 2022 tarihleri arasındaki dönem açısından uygulanacak oran artış oranı %5 nem yüzde 7,5 olarak yükseltiliyor ve bu oranın aynı dönemine göre enflasyon farkı ödemesinde de yine aynı şekilde dikkate alınması sallanıyor.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP