DOLAR

32,5983

0.34%
EURO

34,8311

0.21%
ALTIN(gr)

2.512,02

1,12%
BİST 100

%
Akaryakıt İstasyonları Kan Kaybediyor! Benzin İstasyonları Kapanmanın Eşiğinde
  • Finans 365
  • Gündem
  • Akaryakıt İstasyonları Kan Kaybediyor! Benzin İstasyonları Kapanmanın Eşiğinde

Akaryakıt İstasyonları Kan Kaybediyor! Benzin İstasyonları Kapanmanın Eşiğinde

Ekonomideki dalgalanmanın vurduğu başka bir sektör de akaryakıt istasyonları oldu. Üst üste gelen zamlarla birlikte hammaddeden elde ettiği kar marjı ciddi anlamda düşen akaryakıt temsilcileri daha fazla zam gelirse istasyonların kapanmaya başlayacağını dile getirdi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:05
Akaryakıt İstasyonları Kan Kaybediyor! Benzin İstasyonları Kapanmanın Eşiğinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İki Zam Daha Gelirse İstasyonlar Kapanabilir

Eğer akaryakıt zamları devam eder ve güncel fiyatlara iki zam daha gelirse ülke genelindeki istasyonların kapanmaya başlamasıyla vatandaş mazot ve benzin bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaya başlayacak. EPDK kararıyla birlikte akaryakıt kar marjının 2005 yılındaki kar marjıyla aynı olduğunu dile getiren temsilciler, kar marjının %20’den %9’a gerilediğini söyledi. Önceden 5 liralık benzinden 1 TL kazanırken; şimdi 14 TL benzinden yine 1 TL kazanıyoruz. Bu kazan marjı akaryakıt sektörünü beslemek için yetersiz ifadelerine değinildi.

Akaryakıt Maliyeti Artış Gösterdi

Akaryakıt maliyetlerindeki yükselişe dikkat çeken istasyon temsilcileri elektrik zamları ve maaş maliyetlerinin kar marjını iyice baltaladığını dile getirdi. Bu nedenle temsilciler tarafından akaryakıt zamları yapılırken akaryakıt karlılık marjının yüzde üzerinden hesaplanması ve en az %20 oranında olması istendi. Ancak bu şekilde istihdam edilen personellere verilen maaş, akaryakıt temini ve istasyon karı dengeli bir şekilde sağlanabilecek gibi görünüyor.

Sektör Zarar Eğimi Gitgide Artıyor

Ülkemizde 14.000 civarında bulunan akaryakıt istasyonlarının ortalama 150.000 kişiyi istihdam ettiği göz önünde bulundurulursa sektörün batması çok ciddi işsizliği beraberinde getirecek gibi görünüyor. Bir süredir benzin fiyat artışı nedeniyle kar oranı ciddi anlamda azalan akaryakıt istasyonlarının adeta batma eşiğine geldi. Zamlar nedeniyle araç kullanımının azalmaya başladığı da dikkat çekiyor. Kısacası bu gidişle bireysel araç kullanımında azalma ve akaryakıt istasyonlarının istihdam çemberinde ciddi daralma meydana gelebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP