DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Bu Haber, EYT’lileri Sevinçten Havalara Uçuracak!

Bu Haber, EYT’lileri Sevinçten Havalara Uçuracak!

Uzun yıllardır belli aralıklarla gündem oluşturan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile alakalı milyonlarca vatandaşı oldukça yakından ilgilendiren müjdeli bir haber geldi. 2022 senesi içerisinde mağduriyeti giderecek yol haritası masaya yatırılacak..

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:06
Bu Haber, EYT’lileri Sevinçten Havalara Uçuracak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekli olabilmek için gerekli olan prim gün sayısını tamamladığı halde yaş koşulu kademeli yükseldiği için emekli olamıyor vatandaşlara ‘ EYT’li yani emeklilikte yaşa takılanlar deniliyor. Bu mağduriyet durumunun sebebi ise 1999 senesinde çıkan yasadır. Söz konusu bu yasa ile beraber emeklilik yaşı ve gerekli olan prim koşulu artmış ve emeklilik durumuna az bir süre kalan on binlerce yurttaş, emekli olabilmek amacıyla yıllarca beklemek zorunda kalmıştır. Emeklilikte yaşa takılanlar, bu sebepten dolayı kendilerine kolaylık yapılmasını hükümetten talep ediyordu. Hükümetin beklenen müjdeli haber nihayetinde geldi.

Bu Yıl EYT Adımı Atılacak

Ak Parti grup başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, emeklilikte yaşa takılan vatandaşların durumlarını çalışma programlarının içerisine dahil ettiklerini söyledi ve aynı şekilde 2022 senesi içerisinde emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla alakalı ne yapılacağının müjdesini ise çalışma Bakanlığı tarafından (Vedat Bilgin) birlikte paylaşacaklarını söyledi. Akbaşoğlu, dün katılım gerçekleştirdiği bir televizyon programında emeklilikte yaşa takılan vatandaşların şu anda içinde bulunmuş oldukları durumun 2022 senesi öncesi yasa tasarısında dayandığını açıkladı.

EYT Problemi Sırası İle Çözülecek

Akbaşoğlu, konu ile alakalı şu değerlendirmelerde bulundu:

“EYT yapılanmasında olan değerli kardeşlerimiz; bu konuda bir yaklaşım sergileyerek daha önceki düzenlemelere göre kendilerine yaşını isabet ettiğini, daha fazla çalışarak emekli olabileceğini ifade ediyor ve ‘ben primimi doldurup yaşa geldikten sonra emekli olabileyim’ şeklinde yaklaşımlarını ortaya koyuyor. AK Parti olarak biz bir sıralama ilan ettik. Bu sıralama (ek zam, 3600 ek göstergede benzeri) çerçevesinde tüm sorunların çözüme kavuşacağını belirtmek isteriz.”

Dedi.

Daha Önce 25 Yıl Ve 5000 Prim Günü Emekliliğe Yetiyordu

1999 senesinin 8 Eylül tarihi öncesinde SSK’lı, emekli sandığı yani memur ile BAĞ-KUR mensubu olarak iş hayatına başlangıç yapan erkekler ise 25 yıl ve 5000 gün; kadın vatandaşlar açısından işe girme 20 yıl ve 5000 gün şartı ile emekli olmaları mümkündü. Bir örnek üzerinde konunun açıklanmasında fayda olacaktır ki 18 yaşında sigortalı bir şekilde ise başlangıç yapan bir kadın 5000 günlük primi doldurması durumunda 38 yaşında, erkekler ise 43 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyordu. 1999 senesinde emeklilik yaşı ve istenen primi koşullu artışa gitti. 1999 senesinden sonra işe girenler açısından kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e ve aynı şekilde erkeklerde ise emeklilik yaşı 43 den 60’a kadar. SSK’ya tabi bir şekilde çalışan vatandaşların emeklilik açısından ise gereken gün sayısı 7 bine çıktı. 1976 ile 1999 seneleri arasında işe giren vatandaşlara ‘kıdemli yaş’ koşulu getirilirken, 5510 sayılı yasa ile beraber 30 Nisan 2008 tarihinden itibaren işe girenler de emeklilik yaşı 65 oldu.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP