SGK hasta bezi yardımı ödemesi sorgulama nereden ve nasıl yapılır? İşte SGK’nın istediği belgeler

SGK hasta bezi yardımı ödemesi sorgulama nereden ve nasıl yapılır? İşte SGK’nın istediği belgeler

ABONE OL
19 Mart 2023 17:37
SGK hasta bezi yardımı ödemesi sorgulama nereden ve nasıl yapılır? İşte SGK’nın istediği belgeler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hasta bakımı, hayatın herhangi bir döneminde herkesin ihtiyaç duyabileceği bir hizmettir. Ancak, hastalara bakım sağlamak, özellikle de yataktan kalkamayacak durumda olan hastalara, aileler için ek bir yük olabilir. Türkiye’de, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hasta bezi ödemesi yaparak, hastalara destek olmaktadır. Bu yardım sayesinde, hasta ailesinin bez ödemeleri tamamen karşılanır. Bu makalede, SGK hasta bezi ödemesi ve sorgulama işlemleri hakkında detaylı bilgiler verilecektir.

E-Devlet Üzerinden SGK Hasta Bezi Ödeme Sorgulama

Hasta bezi ödemesinin ilgili hesaba yatıp yatmadığı internet yoluyla sorgulanabiliyor. SGK hasta bezi ödemesi sorgulama için e-devlet üzerinden takip edilmesi gereken basamaklar şunlardır:

E-Devlet Üzerinden SGK Hasta Bezi Ödeme Sorgulama

SGK hasta bezi ödemesi sorgulama, e-devlet sitesi üzerinden kolayca gerçekleştirilebilir. Sistemde kayıtlı olan tüm hastalar, kendilerine ait olan ödeme bilgilerini, e-devlet şifresi kullanarak kolayca sorgulanır.

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-devlet şifresi, SGK hasta bezi ödeme sorgulama işlemi için gereklidir. E-devlet şifresini almak için öncelikle, PTT şubelerine başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuruda bulunan kişiler, PTT şubelerinde özel olarak belirlenmiş olan ücreti ödeyerek, şifrelerini alabilirler. Şifreler, kişiye özel olarak belirleniyor ve başka kişiler tarafından kullanılmaz.

SGK Hasta Bezi Başvurusunda İstenen Belgeler

SGK hasta bezi başvurusunda istenen belgeler şunlardır:

1. Uzman Doktor Tarafından Konulan Teşhisi Yazılı Olduğu Hasta Bezi Raporu

Başvuru yapan hastanın uzman doktor tarafından konulan teşhisi yazılı olan hasta bezi raporu başvuru evrakı içinde yer almalıdır.

2. Başvuru Sahibinin Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Hasta bezi başvurusu yapacak kişinin kimlik bilgilerinin yer aldığı nüfus cüzdanı fotokopisi sunulmalıdır.

3. Son 6 Ay İçinde Çekilmiş 4 Adet Vesikalık Fotoğraf

Başvuru yapan kişinin son altı ay içinde çekilmiş dört adet vesikalık fotoğrafı başvuru evrakı içinde yer almalıdır.

4. Doktorun Yazmış Olduğu Reçete

Hasta bezi raporu ile birlikte sunulması gereken diğer bir belge doktorun yazdığı reçetedir. Reçetede alınacak hasta bezi miktarı yazılı olmalıdır. Örneğin 1 aylık 120 adet ya da 2 aylık 240 adet gibi.

5. Hasta Bezi Başvuru Evrakı

Başvuru sahibinin SGK hasta bezi başvuru evrakını eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir.

6. Engelli Raporu

Bez almak isteyen hastaya ait engelli raporu gereklidir.

SGK Hasta Bezi Ödemesi Sorgulama ve Ödenen Tutarı

Hasta bezi maliyeti, hasta ya da hasta aileleri tarafından sorgulanabilmektedir. Hasta bakımında önemli bir maliyet kalemi olan hasta bezi için, SGK ödemede bulunuyor. SGK hasta bezi ödemesi yaparken, hastanın günde ortalama 4 adet bez kullanacağını düşünerek hesaplama yapmaktadır. Bu hesaba göre de aylık 120 adet, 2 aylık ise 240 adet bez parası ödenmektedir.

Bu rakamların uzman doktor tarafından yazılan raporda ve reçetede bildirilmesi gerekir. Normalden sapma olduğunda ve hastanın daha fazla bez kullanması gereken hallerde aradaki fark SGK tarafından karşılanmaz.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP